Verginizi alabilirsiniz

Mükelleflere, hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere istenen vergiler için yargı yoluna gitmeden düzeltme hakkı sağlanıyor.

Haberler 03.10.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mükelleflerin, düzeltme talebini içeren dilekçelerini alacan doduu takvim yln takip eden yln bandan balayarak 5 yl içinde vergi dairelerine vermesi önem tayor

HABER MERKEZ

Hata nedeniyle haksz yere ödenen vergiler için yarg yoluna gitmeden düzeltme hakk salanrken ilgili mükelleflerin, vergi alacann doduu takvim yln takip eden yln bandan balayarak 5 yl içinde vergi dairelerine dilekçeyle bavurmas gerekiyor.

Mükellef dostu hizmetler vermek için harekete geçen Gelir daresi Bakanl, vergi hatalarnn düzeltilmesine ilikin broür hazrlad. Hesaplarda veya vergilendirmede yaplan hatalar yüzünden haksz yere fazla veya eksik istenen vergiler için yarg yoluna gitmeden düzeltme yapma imkan bulunuyor.

Tereddüde imkan vermeyecek derecede açk olan hatalar vergi dairesince vergi dairesi müdürünün kararyla resen düzeltilebilecei gibi, mükellefin talebi üzerine de düzeltme yaplabiliyor. Bu amaçla vergi dairesine yazl bavuru yaplmas art bulunuyor. Düzeltme talebini içeren dilekçelerin, vergi alacann doduu takvim yln takip eden yln bandan balayarak 5 yl içinde verilmesi gerekiyor.

Vergi hatalarnn düzeltilmesinde tutar olarak herhangi bir snrlama ise bulunmuyor.

Mükellef lehine düzeltme karar alnmas halinde, mükellefe düzeltme fiinin bir örnei veriliyor. Mükellefin, düzeltme fiinin kendisine tebli edildii tarihten itibaren 1 yl içinde nakden iade veya mahsup talebi için vergi dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Mükellefin vergi dairesine bu alaca için bahsedilen sürede müracaat etmemesi halinde, alacak hakk ortadan kalkyor.

- Bakanla bavuru hakk

Düzeltme talebi reddedilen mükelleflerin ise ikayet yoluyla Hazine ve Maliye Bakanlna bavuru hakk bulunuyor. Bavurular, il özel idare vergileri için valilie, belediye vergileri için ise belediyeye yaplacak.

Düzeltme dilekçesinin ardndan 60 günlük süre içinde bakanln cevap vermemesi halinde istek reddedilmi saylacak. darenin ikayeti reddetmesi ya da 60 günlük süre içinde cevap vermemesi halinde dava açma süresi içinde, vergi mahkemelerine dava açlabilecek.

Dava açlacak mahkemenin, düzeltilmesi istenen vergileri tarh eden, cezay kesen ve tahakkuk ettiren vergi dairesinin bulunduu yerdeki vergi mahkemesi olmas önem tayor.

Bakanln, mükellefin talebini deerlendirerek düzeltme yaplmas gerektii sonucuna ulamas halinde, düzeltme ilemlerinin yaplmas için ilgili vergi dairesi bakanlna veya defterdarla durum yazyla bildirilecek.

Mükellefe iade edilmesi gereken bir tutarn ortaya çkmas halinde, düzeltmeye ilikin düzeltme fiinin tebli tarihinden itibaren, mükellefin söz konusu tutar almak için 1 yl içinde müracaat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde, bu hakk ortadan kalkacak.

Vergi hatalarnn düzeltilmesi 5 yllk zamanamna tabi olmakla birlikte, düzeltme zamanam süresi, zamanam süresinin son yl içinde tarh ve tebli edilen vergilerde hatann yapld, ilan yoluyla tebli edilip vergi mahkemesinde dava konusu yaplmadan tahakkuk eden vergilerde mükellefe ödeme emrinin tebli edildii, ihbarname ve ödeme emri ilan yoluyla tebli edilen vergilerde haczin yapld tarihten balayarak 1 yldan aa olamayacak.

Ana Sayfaya Git