Vergiye uyumlu mükellefe düşük faiz ve uzun taksit imkanı

Vergiye uyumlu mükelleflerin vadesi 1 yılı geçmemiş vergi borçları, 500 bin liraya kadar teminatsız, 500 bin lirayı aşan kısmın yüzde 25'i için teminat karşılığında taksitlendirilebilecek.

Haberler 24.03.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasna ramen öngörülemeyen nedenlerle son bir yl içinde borçlarn ödeyememi vergiye uyumlu mükelleflerin borçlar, mükellefin çok zor durum derecesine göre, 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Yaplacak tecillerde yllk faiz yüzde 0,6ya kadar düebilecek.

Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnn, Tahsilat Genel Teblii Seri: A Sra No: 1de Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblide, vergiye uyumlu mükellefler için getirilen, mali yüklerini azaltarak borçlarn taksitler halinde ödeme imkanna ilikin detaylar yer ald.

Düzenlemeyle, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmi, borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasna ramen öngörülemeyen nedenlerle son bir yl içinde borçlarn ödeyememi vergiye uyumlu mükelleflerin borçlar, uygulanmakta olan faiz oranndan düük oranda faiz uygulanarak ve daha az teminat alnarak, uygun artlarda taksitlendirilebilecek.

Vergiye uyumlu mükellef tanmna ise ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle aralksz en az 3 yl süreyle gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan, son 3 yla ait tüm vergi beyannamelerini süresinde vermi olan ve vadesi 1 yl geçmemi vergi borcunu, borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasna ramen ödeyememi olan mükellefler giriyor. Ayrca haklarnda son 5 yl içinde Vergi Usul Kanununa göre kesinlemi mahkumiyet kararnn bulunmamas ve asl borçlu konumunda olunmas artlar da getirildi.

- Yeni imkanlar

Vergiye uyumlu mükelleflerin vadesi 1 yl geçmemi vergi borçlar, 500 bin liraya kadar teminatsz, 500 bin liray aan ksmn yüzde 25i için teminat karlnda taksitlendirilebilecek.

Bu borçlar için, mükellefin çok zor durum derecesi ve verilen taksitlendirme süresine bal olarak Bakanlar Kurulu kararyla belirlenmi en düük yllk yüzde 0,6, en yüksek yllk yüzde 9 oranlarnda faiz uygulanacak. Bu borçlar, çok zor durum derecesine bal olarak 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Taksitlendirme düzenlemesinden sadece Vergi Usul Kanunu kapsamndaki vergi, resim, harç ve cezalar ile bu alacaklara bal gecikme faizi ve gecikme zammndan olan borçlar için yararlanlabilecek.

Taksitlendirilen vergilere gecikme zamm yerine alacan, vade tarihinden, tecil bavuru tarihine kadar geçen süre için Y-ÜFE aylk deiim oranlar esas alnarak Y-ÜFE tutar hesaplanacak.

Taksitlendirilen borcun erken ödenmesini tevik için erken ödenen taksitlere faiz indirimi uygulanacak.

Taksitlendirme artlarnn ihlal edilmesi durumunda, taksitlendirme en fazla iki defa geçerli saylabilecek. Tecil artlarna uyulmamas halinde tecil talep tarihinden itibaren 5 yl geçmedikçe bu madde kapsamnda tecil yaplmayacak.

- Hacizli mallar teminat yerine geçecek

Mükelleflerin tecil bavurularndan önce haczedilmi olan mallar teminat yerine geçecek. Ancak hacizler yaplan ödemeler nispetinde kaldrlacak.

- Vergi dairesi hacizli maln borçlu tarafndan satlmasna izin verebilecek

Vergi dairesince hacizli maln borçlu tarafndan satlmasna izin verilmesi için, tecil edilen borç tutarnn 2 milyon liray amamas, tecil edilen borç tutarnn 2 milyon liradan fazla olmas halinde ise satna izin verilecek hacizli maln deerinin 2 milyon liray amamas, sat sonrasnda tecil edilen tutarn yüzde 25i orannda hesaplanan zorunlu teminat tutarn karlayacak hacizli mal ve/veya teminat bulunmas gerekecek.

Sat izni verildii takdirde hacizli maln deerinin yüzde 50sinden aa olmamak üzere sat bedelinin yüzde 50si vergi dairesine ödenecek. Kalan yüzde 50 tutar ise borçlu tarafndan kullanlabilecek.

Ana Sayfaya Git