Verim düştü

Diyarbakır’da geçtiğimiz haftalarda etkili olan dolu ve sağanak yağışlar, kiraz ile çilek üreticilerini vurdu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar, kiraz ve çilek meyvelerinin çiçeklerini çürütürken, üreticilerin büyük zarar görmesine sebep oldu.

Haberler 21.05.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin üzerine seyreden ar yalar çiftçileri olumsuz etkiledi. Youn yalar, meyve çiçeklerinin çürümesine neden olurken doludan dolay meyvenin hasat beklentisi yar yarya dütü.

Diyarbakrn Kocaköy ilçesinde meyve üreticileri de dolu ve saanak yalardan etkilendi. Geçen yl 450 kiraz aacndan 20 ton kiraz toplanrken bu yl ayn aaçlardan 2 ton meyve üretimi gerçekleti. çilek üretiminde ise geçen yl 6 dönümlük alanda 15 ton çilek toplanrken bu yl ayn alandan 1 ton çilek topland. Üreticiler yetkililerde zararlarnn giderilmesi çarsnda bulundu.

20 ton kiraz beklenirken 2 ton çkacak

Kocaköy ilçesinde yllardr kiraz üreticiliini yapan Hayri Klç, her yl 450 kiraz aacndan 20 ton hasat elde ederken bu yl 2 ton hasat yaptklarn söyledi. Klç, Yaklak 450 aacmz bulunmaktadr. Bu sene hem dolu vurmas hem de yamur yamas sonucu ürünlerimizde yüzde 80-90 orannda bir kayba uradk. Dolaysyla zarar etmi olduk. 2018 ylnda bu bahçemizden 20 ton civar kiraz topladk. Kirazlarmz zaten Napolyon çeidi ziraat 900 dediimiz hem tat olarak hem kalite olarak irilik bakmndan Türkiyede en iyi kiraz çeididir. Ancak bu sene yamurlarn ar yamas neticesinde çiçeklenme esnasnda çiçein içine yamur suyunun kaçmas sonucu bütün bu çiçekler çürümü oldu. Dolaysyla verime yatmad kirazlarmz. Ayrca kurtulanlarda dolu vurarak, özellikle aaçlarn üst ksmnda dolu ar ekilde etkili oldu. Üst ksmlar altta nazaran daha kalkan eklini alarak alt ksmda biraz daha kirazlar kald. Bu sene yaklak zararmz 100 bin lira civardr. 20 ton yine kiraz bekliyorduk fakat uanda bahçemizde en fazla 2, 2 buçuk ton kiraz bekliyoruz dedi.

15 ton gelen hasat 1 tonu bulamad

6 dönümlük çilek arazisi ile meyve üretimi yapan Mustafa çal, her yl 15 ton çilek hasad toplarken bu yl 1 ton bile hasat bulamadklarn kaydetti. çal, 6 dönüm kadar çilek üretimleri olduunu ifade etti. çal, Geçen sene çilek üretimimiz 10 ile 15 ton arasndayd. Bu sene yamurlardan dolay özellikle ilkbahar döneminde yaan yamur ve doludan dolay çilek üretimimiz zaten olmad hasat elde edemiyoruz. Mevcut çileklerimiz de kurumaya balad. 6 dönümden 10-15 ton çilek elde ederken uanda bu sene 1 ton bile çilek elde edemeyeceiz. Ürettiimiz çilekler burada hem ilçe olsun, çevre ilçeler olsun Diyarbakr sebze halinde olsun belli bir pazar sahibiydi. Belli bir ekonomik katks oluyordu. Ama bu sene iklim artlar ters gidince hem ilçeye, hem çevre ilçelere hem merkeze her hangi bir faydamz olmuyor. Kendimize dahi bir faydamz olmuyor. Ayn ekilde meyve aaçlarmz. Erik olsun, kiraz olsun, kays olsun, armut, ayva olsun hemen hemen yaklak 500-600 tane meyve aacmz var ve 500, 600 tane meyvenin haatn bu sene beklemiyoruz. Yetkililerden tamamyla bir beklentimiz var. Bizim sesimize kulak versinler, bize destek çksnlar. Ciddi anlamda biz burada ekonomik zorluk içerisine giriyoruz. 70- 80 bin liradan 5-6 bin liraya dütüün zaman buraya gelip çalacak içi paralarn bile çkarmayacaz. Yani burada yaklak ilçede her sene 100-150 kiiyi getirip burada 2 ay, 3 ay boyunca günlük yevmiye olarak arkadalar burada çalyorlar. Onlar da en azndan bu ekilde faydalanyorlar. Bu sene ne biz kazanabileceiz ne onlar kazanacaklar diye konutu.

Ana Sayfaya Git