Verimder Zirvesi!

TÜRKİYE'de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği Anadolu buluşmalarının 6'ıncısını Van'da düzenledi. Toplantıda, soğuk iklimlerde enerji verimliliği ve ısı yalıtımının daha fazla önem kazandığı vurgulandı.

Haberler 15.03.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede enerji verimlilii, tasarrufu ve s yaltm konularnda farkndalk oluturmak üzere kurulan VERMDERin geleneksel hale getirdii Anadolu bulumalar devam ediyor. Bu amaçla Samsundan yola çkan VERMDER, Antalya, zmir, Adana ve Bursa illerinden sonra 6nc toplantsn Vanda gerçekletirdi. Kentteki kamu kurumlar, üniversite, inaat, enerji sektörlerinin katld toplantda VERMDER cra Kurulu Bakan Prof. Dr. Emre Alkin ve Genel Sekreter Arkn Konak konumac olarak katld. Toplantda Van gibi çetin k koullarna sahip illerde s yaltmnn önemi ve kullanlacak malzemeler ile ilgili detaylar paylald.

ISI YALITIMI LE TASARRUF EDN

Türkiyede üretilen enerji ile tüketilen enerji arasnda uçurum olduunu belirten VERMDER cra Kurulu Bakan Prof. Dr. Emre Alkin, Ülkemizde toplam enerjinin yüzde 37si konut ve sitelerde tüketiliyor. Verimli kullanlmayan enerji hem vatandan cebine, hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Özellikle yln neredeyse 6 ay souk geçen illerimizde tüketicilerin snma için harcad enerjiyi verimli kullanlmas çok önemli. Binalarda harcanan enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf etmek için en önemli araç ise s yaltm diye konutu.

FATURALARDA YARI YARIYA DÜÜ

Özellikle Van gibi dou illerinde ki souk iklimin ay sonunda faturalara olumsuz yansdn belirten Prof. Dr. Alkin, te tamda bu nedenle enerji tasarrufu dolaysyla enerjide verimlilik souk iklimdeki yaplarda vazgeçilmezdir. Doal olarak enerji tasarrufunu salayacak önlemleri almakta da bir mecburiyet haline geliyor. TS 825 Standard ile gelen enerji tüketimi snrlamalar ve enerji verimliliini etkin bir ekilde salamak için s yaltm tüm binalarda gerekli. K aylarnda sy içerde tutmak amacyla s yaltm ile evleri korumak gerekiyor. Is yaltm yaplan binalarda snma için yaplan harcamalarda yar yarya düü gözleniyor dedi.

VANDAK YALITIM, STANDARTLARIN DA ALTINDA

Genel Sekreter Arkn Konak ise s yaltm yaplan konutlarn deerinin arttna dikkat çekti. Vann dördüncü bölge olduunu belirten Konak, Yani ülkemizin en souk bölgelerinden biri Van. Burada 1704 rakm var. Bizim çevre ve ehircilik Bakanlmzn Türk Standartlar Enstitüsü ile belirledii bir standart var TS 825 standard. Bu standart Avrupa standartlarnn da altnda bir standart. Bunun farkndayz. Bununla ilgili bir çalma var ve artk TS 825 standard revize edilecek. Ve en az yüzde 50lik bir art bekliyoruz. çünkü Van iklimiyle ayn olan Avrupada ki bir ehirde, yaltm kalnl en az 16-18 santimdir. Bizim standartlarmz gelimi ülkelerin altnda. Daha kötüsü Vanda zorunlu 5-6- santim olan bu düük standartlarnda uygulanmadn görüyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git