(Video) Türkiye 10 ülkeden tarım arazisi kiralayacak

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle tüm dünyada yaşanan gıda krizinin aşılması için Türkiye'nin; başka ülkelerde tarım arazisi kiralama formülünü masaya yatırdığı belirtildi.

Haberler 15.06.2022 - 16:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm Bakanl, Latin Amerika ve Afrikada 10 ülkede tarm arazisi kiralamak için görümelere balad. Ukrayna ile de bu konuda temasa geçildi. Özellikle Türkiyede iklimsel olarak üretimi zor olan ürünlerin ekimi yurt dnda kiralanacak arazilerde yaplacak.

Sudanda geçmi yllarda 850 bin hektar civarnda bir arazi kiralanm ama daha sonra bu proje sekteye uramt. Öncelikle bu proje yeniden hayata geçirilecek. Ardndan kiralanan dier arazilerde bata yem bitkisi olmak üzere, Türkiyede ilendikten sonra ihraç edilecek nitelikteki hububat ürünlerinin üretimi yaplacak. Geçtiimiz günlerde de Venezuela heyetinin Türkiyeyi ziyareti srasnda 400 bin hektarlk tarm alannn Türkiyeye kiralanmas gündeme gelmiti.

Tarm Bakan Vahit Kirici, yurt dnda arazi kiralama projesi hakknda milletvekillerine bilgi verirken, Türkiyenin üretimi kendi ölçeinde Türk halkna yeter ama ihracat seçiyorsan, yurt dnda da kiralama yapmak gerekiyor. Oralara modern tarm götürmek istiyoruz. Bakir tarm alanlarnda üretim yapmak istiyoruz. Afrikann özellikle güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alanlarda üretim yapabilecek durumdayz dedi.

Kiralanacak tarm arazileri için özel sektörün de devrede olaca belirtildi.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git