Vizesiz Avrupa görüşmeleri Ankara'da yapıldı

Türkiye ile AB arasındaki Vize Serbestisi Diyaloğu toplantısı teknik düzeyde Ankara'da yapıldı.

Haberler 02.06.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ile Avrupa Birlii (AB) arasndaki vize serbestisi diyalou toplants, Dileri Bakanl Konsolosluk leri Genel Müdürü Mehmet Samsar ile AB Komisyonunun göç konularndan sorumlu Genel Müdür Yardmcs Simon Mordue ebakanlnda dün Ankarada düzenlendi.

Diplomatik kaynaklardan alnan bilgiye göre, teknik düzeydeki toplantya bakanlk yetkilileri, vize serbestisi süreci kapsamnda çalmalarda bulunan AB Bakanl, Adalet Bakanl ve çileri Bakanlndan yetkililer katld.

Toplantda, AB ile vize serbestisi diyalou kapsamnda henüz karlanmayan kriterlere ilikin, ubat aynda AB Komisyonuna tevdi edilen çalma plan hakknda görü alveriinde bulunuldu.

VZE çN GER SALIM

AB Komisyonu, vize serbestisi diyalounun yeniden canlandrlmasndan duyduu memnuniyeti ifade etmesinin yan sra çalma plann kalan kriterlerin karlanmasna yönelik olumlu bir adm olarak gördüklerini, 2016dan bu yana geçen sürede yaanan gelimelerin yaratt zorluklar bildiklerini vurgulad.

Komisyon heyeti, çalma plannn teknik ayrntlar hakknda ilave bilgi talep etti.

Toplantda, Türk taraf öneriler hakknda AB Komisyonu heyetine ayrntl bilgi sundu ve ayrca baz teknik düzenlemelerde atlabilecek admlar hakknda görüler paylald.

Komisyonla teknik çalmalarn gelecek dönem sürdürülmesi konusunda mutabakata varld.

AB Heyeti, Müstear Selim Yenel Bakanlndaki AB Bakanl heyetiyle de bir araya gelmiti.

Türk taraf, ubat aynda vize serbestisine ilikin çalma belgesini ABye teslim etmiti. Türkiye, muafiyet için 72 kriterin yerine getirildiini belirtirken AB taraf ise bunlardan 65inin gerçekletiini savunuyordu.

Teknik sürecin ardndan AB Komisyonunun, üye ülkelere bir raporla kriterlerin yerine getirildiini bildirmesi ve vize muafiyetinin uygulanmasn önermesi gerekiyor.

TEKNK çALIMALARI

Ardndan üye ülkelerin içileri ve adalet bakanlarndan oluan konseyin vize muafiyeti için uzlaya varmas isteniyor.

Akabinde konu Avrupa Parlamentosunun gündemine gelecek ve burada da belgenin onaylanmasnn ardndan son olarak AB Konseyinin de onay gerekiyor.

Türkiye, vize muafiyetine ilikin oylamann, 2019 Maysta yaplacak Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasna kalmamasn ve hzl bir süreç iletilmesini bekliyor.

Türkiye ile AB arasnda Vize Serbestisi Diyalou Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlamas 16 Aralk 2013 tarihinde Ankarada imzalanmt. Varlan uzla, Türk vatandalarnn Schengen alanna vizesiz seyahatlerinin Türkiye-AB Geri Kabul Anlamasnn 1 Ekim 2017 itibaryla tüm hükümleriyle uygulanmasnn ardndan 2018 yl içerisinde salanmasyd.

Vize serbestisi, biyometrik pasaportu olan Türk vatandalarnn Schengen bölgesine 180 gün içinde üç aylk vizesiz giri imkan öngörüyordu.

Ana Sayfaya Git