Yıldırım müjdeyi verdi

Nefes Kredisi Projesi'nin tanıtımında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Kredi hacmini 7,5 milyona çıkarıyoruz. Vadesi 12 ay olacak." dedi.

Haberler 01.04.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, zmirdeki bir otelde düzenlenen Nefes Kredisi mza ve Tantm Programnda yapt konumada, milletvekili olduu zmirde bulunmaktan mutluluk duyduunu, kalknma hamlesini zmir ktisat Kongresi ile balatan zmirden Türkiyenin her tarafna, çalan, üreten i alemlerine müjde vereceklerini belirtti.

Türkiyenin büyümeye devam ettiini vurgulayan Yldrm, Dünyann en fazla büyüyen ülkesiyiz, altn çize çize söylüyorum. Türkiye, 2017de dünyann en fazla büyüyen ülkesi oldu. Kendi rekorumuzu kryoruz. Türkiye emin admlarla uygulanabilen politikalarla, özel sektörüyle, kamu sektörüyle büyümeye, kalknmaya üretmeye devam edecek. ifadesini kulland.

Yldrm, Küçük ve Orta Ölçekli letmeler için ne yaplsa az kalacann altn çizerek, unlar kaydetti:

Geçtiimiz yl balattmz Nefes Kredisi ile reel sektörün çat kuruluu odalar, borsalar ve finans sektörünün belli bal temsilcileri, bankalar bir araya geldi. Bu birliktelikten KOBlerimiz hak ettikleri krediye ulama imkan buldu. Bir yandan da bu adm bir kaynaa ulama projesi deil ayn zamanda faizin düürülme politikasna da ciddi katk salyor. Reel faiz ne civarda, 15-20 arasnda iine göre deiiyor. Bu 11,88, yani 12 bile deil. Aylk 0,99. Bu bir balangç, yani özel artlarda verilen kredi ile bankalarmz odalar, borsalar diyor ki Biz faizlerin yükselmesini istemiyoruz. Eer buna katk salanacaksa biz öncülük ediyoruz ,dierleri de bizi takip etsin. Olay budur.

imdi bu nefes kredisi için 5 milyarlk bir hacim planlanm. Ben tabi bu notlara yeni bakma frsatm oldu. Fakat bir sürü laf söyledik KOBler istihdamn çounu, üretimin çounu, ihracatn çounu alyor, kredilerden de çok az alyor dedikten sonra 5 milyar olur mu Hüseyin Bey. Arkadalar bu iin kredi hacmini 7,5 milyara çkaryoruz, hayrl uurlu olsun. Kafamdan yapmyorum, sordum dantm arkadalar olur dediler. Onun üzerine burada açklyorum. Ve vade 12 ay krediyi gidip alacaksnz, bir ay sonra taksiti öde diyorlar. Böyle bir ey olur mu? Bunun bir hazrl var onun için de 6 ay ödemesiz 1,5 yla çkardk. Faizi ödeyeceksiniz ama ana para ödeme 6 ay sonra balayacak.

KGF SSTEM

Yldrm, geçen seneki yüzde 7,4lük büyümenin durup dururken gerçeklemediini vurgulayarak Bunun arka plan var. 2017nin banda bir çok tedbir aldk. çünkü 2017nin zor geçeceini biliyorduk. Bunlardan bir tanesini sadece söyleyeceim. Kredi Garanti Fonu (KGF) sistemini devreye soktuk. Yani hazine alnan kredilerin bir ksmna garanti veriyor ve bu ekilde 221 milyar 400 bin KGF marifetiyle kredi kullanlm. letmeler büyüme planlarn gerçekletirdiler. bilgisini verdi.

Bunun dnda 290 bin iletmeye KOSGEB imkannn salandn aktaran Babakan Yldrm, sözlerini öyle sürdürdü:

Yani KOSGEBlerden verilerin krediler daha cazip, orada faiz yok. 50 bin liraya kadar para verdik, 3 yl süreyle. Toplam 690 bin müteebbise kredi saladk. Zaten TOBBun 1 milyon üyesi var, yardan fazlasna yüzde 70ine kredi salamz, destek vermiiz. Parasal olarak KOBleri dahil ettiimizde salanan kredi imkan 1. Nefes Kredisinde 250 milyara yaklayor, net rakam 243 milyar. Ekonomiye 243 milyarn birden girmesi ne demek, çarklarn daha hzl dönmesi demek, üretimin daha fazla artmas demek, üretim artnca ihracatn artmas demek, daha çok vatandamzn i, a bulmas demek.

TÜRKYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Yldrm, geçen yl Türkiyenin krizi kaldramayacann söylendiini hatrlatarak, u ifadeleri kulland:

Türkiye bu krizi kaldramaz, Türkiye yand, öldü, bitti diyenler mosmor oldu. imdi bunlarn kötü alkanlklar bitmez, bu sene bozuk plak ya, tekrar baa aldlar. Tekrar ayn arklar söylüyorlar. Türkiye 2018de bu iin içinden zor çkar, öyle olacak, böyle olacak. sipari raporlar, deerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler. Bunlarn hepsi bize yabanc deil, tandk sesler, tandk yüzler. Ama burada bir ey söyleyeceim, bu ülkenin babakan olarak söylüyorum. artlarmzn çok kolay olmadn biliyoruz çünkü biz büyük bir mücadele veriyoruz. Sadece ülkemizin kalknmas için deil, bölgemizdeki mazlum ve madur halklarn da hamisi olarak tarihi bir mücadele veriyoruz. Cumhurbakanmzn liderliinde bu mücadeleyi veriyoruz ama bütün bunlara ramen hiç merak etmesinler. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim ekonomiyi soutun. Souttun mu, srtndaki ter soursa hasta olursun. Soumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceiz. Onun için bu destekleri veriyoruz.

2018e ait bugün sadece küçük bir müjde verdiklerini aktaran Yldrm, Ama 2018in tedbirlerini, teviklerini, aldmz kararlar da önümüzdeki hafta inallah halkmza paylaacaz, bu müjdeleri vereceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git