Yağış buğday rekoltesini artırdı

Geçen yıl 1 milyon ton seviyesinde gerçekleşen buğday rekoltesinin, bu yıl yeterli yağış alınması sayesinde 1 milyon 150 bin tona çıkması bekleniyor

Haberler 16.07.2017 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde geçen yl 1 milyon ton olarak gerçekleen buday rekoltesinin, bu yl iyi seyreden yalar sayesinde 1 milyon 150 bin tona çkaca tahmin ediliyor.

Kzltepe Hububat Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, bu yl Kzltepe ve Mardin ovalarnda geçen seneye oranla buday rekoltesinde yüzde 10ün üzerinde bir art beklendiini söyledi.

Hasad tamamlanan budayn un, makarna, bulgur olarak ilendiini ve Ortadou ülkelerine ihraç edildiini aktaran Öter, geçen yl buday hasadnn 1 milyon ton olarak gerçekletiini, bu yl ise yalarn iyi seyretmesi sayesinde 1 milyon 150 bin ton civarnda olmasn beklediklerini dile getirdi. Öter, öyle devam etti:

Burann topraklar dünyann en verimli Mezopotamya topraklardr. Bu topraklarda üretilen buday ve mercimek dünyann en kaliteli ürünüdür. Burada ürettiimiz buday Türkiyenin dier yerlerinde üretilenden 100 kuru daha pahalya gidiyor. Bunun nedeni ise organizenin burada olmas ve ürünlerin Ortadou ülkelerine ihraç edilmesidir.

Üretim rahat yaplyor

Mardinde huzur anlamnda bir sknt yaanmadn, çiftçilerin rahat bir ekilde üretim yaptn anlatan Öter, hasat zaman il dndan yaklak bin civarnda içinin kente geldiini söyledi.

çiftçi Furkan Dündar da nisan ve mays aylarndaki yalar sayesinde çok verimli bir hasat dönemi yaadklarn belirtti.

Dönüm bana 600 ile 650 kilogram buday hasad yaptklarn ifade eden Dündar, genelde makarna ve bulgurluk buday ektiklerini dile getirdi.

Geçen yl budaydan zarar ettiklerini anlatan Dündar, Huzur ortamnn gelmesinden dolay budayn fiyatnda bir yükseli var. Geçen yl yaklak 900 kurutan satld. çi paras, depolama derken kar etmedik. Bu sene 1 lira 100 kurutan gidiyor. Bu senenin geçen seneye nazaran çok iyi olaca belli. dedi.

Huzurun hakim olmas sayesinde tüccar, içi ve kargo firmalarnn rahatlkla bölgeye geldiini anlatan Dündar, öyle konutu:

Buday sattmz zaman yükü almaya gelecek kimse bulamyorduk. Millet terör olaylarndan dolay çekiniyordu. Geçen sene balya yapmaya kimse gelmedi. Tonlarca samanm yakmak zorunda kaldm. Bu sene huzur ve refahn gelmesiyle çok bereketli bir sene yaadk. u an huzurluyuz, mutluyuz. nallah böyle devam eder.

Yozgatl biçerdöver oförü Mustafa Bulut (60) da ya ilerlemesine ramen geçimini salamak için hasat döneminde bölgeye geldiini söyledi. Bulut, Türkiyemiz çok güzel. Terör diye bir ey kalmad, burada huzur hakim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git