Yağışlar, besicileri sevindirdi

Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da son aylardaki yağışların sevincini yaşayan besiciler, bu yıl bereketli bir yıl geçirmeyi umut ediyor.

Haberler 17.02.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ocak ve ubat aylarnda yaan yamur ve karn ardndan güneli havalarn yüzünü göstermesiyle besiciler, hayvanlarn meralara çkard. Besiciler, meralardaki otlarn yeermesiyle hayvanlarn yemle beslemek yerine otlatmay tercih ediyor.

Haliliye ilçesine bal Güzelköyde hayvanclkla uraan Nebi çiftçi her yl bu dönemde yeeren meralarn, yeterli ya olmamas nedeniyle kuru kaldn söyledi.

Hayvancln kazançl hale gelmesinin, meralarn iyi olmasna bal olduunu vurgulayan çiftçi, ilkbahar ve yaz aylarnda da hayvanlara yem vermeleri durumunda maliyetlerinin yükseleceini ifade etti.

Uzun yllardan sonra bölge genelinde kar yann etkili olduunu hatrlatan çiftçi, öyle konutu:

Ocak ve ubatn balarnda kar ve yamur etkili oldu. Bu bizi çok sevindirdi. Uzun yllardan beri bu kadar kar dümemiti. nallah topraa faydas olmutur. Umudumuz yalarn devam etmesi. Allah devletimizden raz olsun, bize destek veriyor. Yem olsun, maddi destek olsun desteini esirgemiyor. Yalarn iyi olmas bizim hayvanlarmzn fiyatlarna da yansyor. Geçen yl kurak bir yl geçirdik. Bu bize olumsuz yansd. Bu yl yalar geçen yllara göre biraz daha iyi. Bereketli bir yl geçiririz inallah.

Uluba Mahallesinde besicilik yapan brahim Koç da son aylarda düen yalarla birlikte umutlandklarn fakat meralarn tam yeermesi için yalarn devam etmesi gerektiini belirtti.

Yalarn az olmasnn hayvanlar yemle beslemeye neden olacan anlatan Koç, Kar ya bizi çok sevindirdi. u anda meralar istenilen seviyede olmasa da önümüzdeki aylarda yalarla birlikte tam iyi olur inallah. Bugünlerde hava scakl yüksek. Tabii bu da topraktaki suyu ve nemi azaltyor ve ot yeermesini geciktiriyor. nallah mart ve nisan aylaryla birlikte iyi yalar düer, yüzümüz güler. dedi.

-çiftçilerimiz için bereketli ve umutlu bir yl bekliyoruz

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu ise yar kurak olan GAP bölgesinde yan hem tarm hem de hayvanclk için çok önemli olduunu söyledi.

Bölgede binlerce kiinin geçimini hayvanclkla saladn belirten çullu, unlar kaydetti:

Özellikle mera hayvancl yapan binlerce çiftçi yamur olmad zaman tamamen skntya düüyor. Meralarda yeterli beslenemeyen hayvanlarn doyurmak için çiftçi yem almak zorunda kalyor. Bu yl son 15-20 gün içerisinde yaan karlar ve yamurlar gerçekten topra doyurdu. Kurak geçen 2021 ylnda ya neredeyse yüzde 50 azald. Baz bölgelerde meralar 10 santimetre ancak geliebildi. Bu yl düen yalardan sonra scaklarn balamasyla önümüzdeki günlerde meralar hzla yeermeye balayacak. Bu yalar 1-2 ay meralar kurtaracak gibi görünüyor. çiftçilerimiz için bereketli ve umutlu bir yl bekliyoruz. Mart-mays arasnda yaacak dengeli yalar hem mera hem de hububat üreticileri için çok gerekli olacak. Uzun zamandr yamayan karlar hem Türkiyede hem de bölgemizde yad. Bu karlar hem tarmsal üretimi hem de yer alt sularn olumlu etkileyecek. Birçok alanda tarmda kullanlan yer alt sularnn seviyesi ar kullanm sonucunda daha derine dümektedir. Baz ovalarda sulama imkan var fakat birçok yerde ise yer alt sular tarmsal sulamada kullanlyor. Yalar o bölgeler için iyi bir avantaj oldu. Bir damla kar veya yamur çok önemli, umut ediyoruz ki gelecek yllarda da kar ya olur. çiftçilerimiz için bereketli bir yl bekliyoruz. yi geliecek meralar ayn zamanda süt ve süt ürünlerine de olumlu yansyacaktr.

Ana Sayfaya Git