Yağışlar Urfalı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da yaşanan kuraklığın ardından son yağışlar çiftçilere umut oldu.

Haberler 23.12.2016 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbaharda arazilerine tohumlarn eken çiftçilerin kuraklk endiesi aralkta yaan yalarla son buldu. Yaklak 6 milyon 500 bin dekar alanda hububat tarm yaplan ve ülke genelinde budayn yüzde 9u, mercimein yüzde 36s, arpann ise yaklak yüzde 15i üretilen kentte çiftçiler, aralkta metrekareye 91 kilogram yan dümesinin mutluluunu yayor.

anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu, Güneydou Anadolu Bölgesinde sonbahar mevsiminin son 2 yldr kurak geçtiini söyledi.

Kuraklk nedeniyle topraa ekilen tohumlarn filizlenmesinde gecikme yaandn belirten Eyyüpolu, çok ükür aralk ayyla yalar görülmeye balad. Son günlerdeki yalarla kente yln ilk kar da dütü. Ekinlerin filizlenmesi için bu yalar ilaç gibi oldu. Bu nedenle yalar çiftçimizi mutlu etti. dedi.

Yalar sayesinde ekilen tohumlarn sorunsuz bir ekilde filizlendiini aktaran Eyyüpolu, kuraklk endielerinin de ortadan kalktn dile getirdi.

- Kuraklk endiesi yaarken yamur yad

çiftçilerden Ahmet Demir de sonbahardaki yalarn az olmas nedeniyle üzüntü yaadklarn ifade etti.

Kasm banda hububat tohumunu topraa attklarn hatrlatan Demir, öyle devam etti:

Ekimin ardndan yamur yamamas nedeniyle tohumlar filizlenmedi. Kuraklk endiesi yaarken çok ükür bu ay yamur yad. Yamur topramza rahmet olarak dütü. Ekinlerimiz filizlenerek topran üstüne çkt. Tarlalarmz yemyeil oldu. Allaha ükürler olsun yamur sayesinde çok mutlu olduk.

- çimlenme problemi olmayacak

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rza Öztürkmen, ülke genelinde mevsimsel ya konusunda güzel günler yaandn söyledi.

Özellikle anlurfada kurak bir sonbaharn geride brakldn aktaran Öztürkmen, Ekim ve kasm aylarnda metrekareye 46,2 kilogram ya alan ilimiz, aralk aynda u ana kadar 91 kilogram ya ald. Yan yava ve younluunun düük olmas, yani topraa yava yava geçmesi bitkiye yararn daha da çok artrd. dedi.

Kentte 3 milyon dekarda buday, 2 milyon 250 bin dekarda arpa ve bir milyon 200 bin dekarda ise krmz mercimek üretimi yapldn aktaran Öztürkmen, unlar kaydetti:

Özellikle kuru tarm yapan çiftçilerimizin arazilerinde bu yalar sayesinde hem çimlenme problemi olmayacak hem de bitkinin güzel bir ekilde gelimesi salanm olacak. Yine yalar sayesinde topraktaki ya ve nem miktar da artm olacak. anlurfa tarmda çok önemli bir ilimiz. Geçen yl ülke ekonomiye tarm sektöründen 6,1 milyar lira katk salad. Bu yl yalar bu ekilde devam ederse bu katknn daha çok artacan düünüyorum.

Ana Sayfaya Git