Yakıtta Tasarruf

Yol ve Sürüş Güvenliği Akademisi Autodrom'un Kurucusu ve İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim, araçlarda yakıt tasarrufuna ilişkin toplumsal farkındalığın artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Gerekli önlemlerin alınmasıyla agresif sürüşlerde yüzde 40'a, çevreye, sağlığa ve trafik güvenliğine özen gösterilerek yapılan sürüşlerde ise minimum yüzde 20'ye kadar yakıt ekonomisi sağlanabilir." dedi.

Haberler 13.01.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genim, araçlarda yakt tasarrufu ve enerji verimli sürü tekniklerine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl ile Enerji Verimlilii Derneinin verimli araç kullanmann ipuçlarna ilikin ortak bir proje yürüttüünü dile getiren Genim, proje ile yakt giderleri ve emisyon atklarnn azaltlmasnn hedeflendiini söyledi.

Genim, verimli sürü kültürünün ilk admn araç bakmlarnn zamannda yaplmasnn oluturduunu ifade ederek, enjektör ve yakt filtrelerinin temiz olmasnn motorun daha verimli çalmasn desteklediini, böylece yakt tüketiminin de azaldn bildirdi.

Araçta temiz yakt kullanmann da son derece önemli olduuna iaret eden Genim, Trafikte gördüümüz gibi sk sk erit deitirmeler, yakn takipler, yakt verimliliini olumsuz yönde etkileyen sürü ekilleridir. Yapacamz en önemli ey aracmz kullanrken, düük devirde yüksek vitese almak. Örnein, dizel otomobillerde 2 bin devri gördüümüzde bir üst vitese, benzinli otomobillerde ise 2 bin 500 devirlerde bir üst vitese çkmak gerekiyor. diye konutu.

Genim, uzun yolda araçlardaki hz sabitleme sisteminin de enerji tasarrufuna önemli katk saladn belirterek, devir saati ibresinin sürekli aa yukar hareket etmesinin yakt tüketimini artracan vurgulad.

Araçlarda ani kalklarn tüketimi yüzde 20-30 artrdna dikkati çeken Genim, öyle devam etti:

Gereksiz ani hzlanmalardan kaçnlmal. Bununla beraber lastik havalar çok önemli. Lastik havas üreticinin vermi olduu deerlerde olmal. Bir bar bile yakt tüketimini yüzde 4 civarnda artran bir unsurdur. Lastik havalarn 15 günde bir güvenilir bir lastik havas saatiyle kontrol etmek lazm. Araçlara ar yükleme yaplmas da aracn arln artrd için daha çok gaza basma ihtiyac oluturuyor. Bu nedenle ar yükleme yaplmamas gerekiyor. Ayrca güvenli sürü için yolu iyi görmek, hem yakt giderlerini hem de güvenlii olumlu yönde etkiler. Özellikle k aylarnda cam suyuna ya çözücü katklar koymak lazm. Iklarda bir dakikann üzerinde bekleme yapacaksak, aracmzda start-stop sistemi yoksa mutlaka konta kapatmalyz. Sabah aracmz çaltrrken de snmasn beklememize gerek yok. Düük viteste bir kilometrelik bir mesafeyi aldmzda aracmz snacaktr. Klima konusunda ise iç scaklk 23 derecede iyidir. ayet uzun rampalar çkarsak, klimay o an için kapatabiliriz. Yoku aa ise açabiliriz.

- Vitesi boa almayn

Genim, yakt tasarrufunda doru bilinen yanllara deinirken de bunlarn banda araç hareket halindeyken vitesin boa alnmasnn geldiini söyledi.

Araç hareket halindeyken vitesin hiçbir ekilde boa alnmamas gerektiine iaret eden Genim, Bu durumda fren pedal daha çok kullanlyor ayrca vitesi boa almak disklerin alev almas ve araçta yangn çkmas gibi tehlikeli sonuçlar dourabilir. dedi.

Genim, akaryakt tasarrufunun karbon atklarnn azaltlmasyla çevreye verilen zararn ksmen önleneceini ifade etti.

Araçlarda yakt tasarrufuna ilikin toplumsal farkndaln artrlmas gerektiini belirten Genim, unlar kaydetti:

Gerekli önlemlerin alnmasyla agresif sürülerde yüzde 40a, çevreye, sala ve trafik güvenliine özen gösterilerek yaplan sürülerde ise minimum yüzde 20ye kadar yakt ekonomisi salanabilir. Bu oran ciddi bir oran. Bunu büyük filolarda düündüünüzde, yl baznda bütçede inanlmaz bir geri dönü oluyor. ehir içinde dolaan araçlarn egzozlarndan çkan karbon atklarn vatanda soluyor. Bilim insanlar, solunan karbon atklarnn kansere neden olabildiini söylüyor. Bu nedenle karbon ayak izini silmek her vatandan boynunun borcu.

Genim, araç alnrken, hangi amaçla kullanlaca, araç sahibinin aile yaps ve ne kadar yol yaplacann önemli olduunu dile getirerek, Araç alrken yl içinde ne kadar kilometre yaplaca göz önünde bulundurulmal. ayet ayda 5 bin kilometrenin üzerinde yol katediyorsanz, o zaman dizel otomobil alabilirsiniz ama 5 bin kilometrenin altndaysa benzinli otomobili tercih edebilirsiniz. Yakt çok önemli. Kullandnz sürede belki aracn iki misli yakt paras ödüyorsunuz. Ayrca aileniz kalabalksa daha büyük bir araç tercih etmenizi öneririm. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git