'Yalancı bahar' fıstık üreticilerini kaygılandırdı

Bu yıl yağış olmaması ve kış aylarının kurak geçmesi fıstık üreticilerini kargılandırırken, havaların güneşli olmasının etkisiyle bazı fıstık ağaçları 'tohum açtı.'

Haberler 23.01.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydouda k mevsiminin bu yl geçen yllara oranla kurak geçmesi özellikle fstk üreticilerini kayglandrd. Siirt merkezde fstk balar olan birçok üretici, k aynn geçen yla oranla kötü geçtiini ve fstk balarnda bulunan aaçlarn yamur ve kar görmemesinden dolay büyük risk yaadklarn dile getirdi. Fstk balarnda inceleme yapan Siirt Fstk Üreticileri Bakan uayip Aslan, yakn zamanda ya olmamas halinde fstk balarnda büyük zarar görüleceini söyledi. Bat illerinde ar derece kar yadn dikkat çeken Aslan, ancak Siirtte ise, yalanc baharn yaadn vurgulayarak öyle konutu:

Bu sene çok az ya var. çiftçilerimiz her ihtimale kar fstk balarna gübresini döküyor. Ya olmazsa çok ciddi bir risk alyoruz. çünkü, bu yl kuraklk var. Havalarn çok güzel gitmesinden ötürü fstk aaçlar karagöz açmas bizler için skntl. ayet bir don olur ise fstk aaçlarnn açt karagöz yani tohumu yok edecektir.Bu yl gerçekten iklim olarak çok deiik bir iklim yayoruz. Güneydou Anadolu bölgesinde çok ciddi bir risk vardr. nallah ya gelir, ciddi bir don bundan sonra olmaz. Zaten geçen sene periyodis yani bir yl verim verin, bir yl vermez ylyd. Bu sene de böyle bir ey yaarsak çiftçinin bu yükün altndan çkmas imknszdr.

BU YIL GB KURAK BR KLM YAAMADIK

Siirtte bir çok fstk aacnn fstk tohumu açtn belirten fstk üreticisi Yunus Aslan ise, 20 yldr çiftçilik yapyorum. Ama bu yl gibi kurak bir iklim yaamadk. Türkiyenin her taraf yamur, kar frtna ile bouurken burada ne yamur ne de kadar hiçbir ekilde yamad. çiftçilerin çetin bir yl geçirecei kesin. u anda yaadmz yalanc bir bahardr. Aaçlarn yalanc bahar yayor. Tomurcuklar erken açt olas bir don tehlikesiyle kar karyayz diye konutu.

Ana Sayfaya Git