Yanlış lastik ölüm getirir!

Araçlarda kışlık lastik takma zorunluluğu önümüzdeki ay başlıyor. Kışlık lastiğin yağışlı havalarda kaza riskini azalttığını kaydeden araç bakım ustaları, 2'nci el lastiklerin kaza riskini arttırdığını belirterek, sürücülerin mutlaka tarihi geçmemiş sıfır lastik alması gerektiğini söyledi.

Haberler 09.11.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Türkiyede olduu gibi Diyarbakrda da havalarn soumas yalar beraberinde getirdi. Araçlarda klk lastik zorunluluunun balamas öncesi önerilerde bulanan araç bakm ustalar, klk lastiklerin yal havalarda kaza riskini azaltt için kullanlmas gerektiini söyledi. Ustalar, yanl lastik seçiminin ölüme götürebileceini belirterek, 2nci el lastiklerin de kaza riskini arttrdn ifade etti.

YANLI LASTK ÖLDÜRÜR

Lastiin ömrünün azalmasnn sebebinin rot ve balans ayarlarndan kaynakl olduunu aktaran Diyarbakr Yeniehir 1. Sanayi Sitesi esnafndan rot ve balans ustas Hasan Tokat, araç sürücülerine uyarlarda bulundu. Tokat, Malum k artlar balyor, araçlarmza k lastiini mutlaka takmamz lazm. Sadece buzlu ve karl havalarda k lastii iinizi görmeyecek, slak zeminlerde de k lastii fren mesafesini iyi tutarak sürü güvenliini de arttracaktr. Rot ve balans ayar da nasl ki her araç 10 bin bakm yaplyorsa her 10 bin kilometrede rot ve balans ayar da yaplmaldr. Rot ve balans ayar araçlarn güvenli bir ekilde kalk ve duruunu, yaktn, lastiin ömrünü arttrabilir, bu tüm aksamn etkileyebilecek bir ayardr. Araç lastiklerini fabrikasyon ölçülere göre takmak lazm, fabrikasyon ölçülerine göre orijinal ölçüler olmas gerek, aksi taktirde yol güvenlii tehlikede olur. Piyasada kaliteli lastikler var, kötü lastiklerin kullanlmamas lazm. Bize göre kazalarn yüzde 80i kötü ve yanl lastik seçimidir. Lastiin kullanma ömrü 5 yl raf ömrü ise 10 yldr. Tarihleri lastik üzerinde yazldr, müteriler dikkat etsin, tarihi geçmi lastikleri kullanmasn. 5 yl geçen bir lastik tehlikelidir, di derinlii 3 milimin altna dütüü zaman onu da kullanmamamz gerekir. Fren mesafesi ve yol güvenliini riske atar. 4 tane sfr araç lastii 2 bin lira civar, 2. el olunca 4 lastii 600 liraya alyorlar. Bin liradan kaçyorlar, kazaya kouyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git