Yapay zekayla tarım üretimi!

GAP çiftçisi, yapay zeka ve akıllı tarım teknolojilerini kullanarak ürün verimini artıracak

Haberler 01.10.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl (BK) tarafndan yürütülen projeyle bölge çiftçisi, yapay zeka ve akll tarm teknolojilerini kullanarak daha çok verim alacak.

GAP BKden yaplan açklamaya göre, Harran Üniversitesi ile GAP Bölgesinde Hassas Tarm ve Sürdürülebilir Uygulamalarnn Yaygnlatrlmas Projesi gelitirildi.

HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri çelik ile GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Mehmet Açkgöz tarafndan proje için i birlii anlamas imzaland.

TARIMDA YAPAY ZEKA

Proje kapsamnda çiftçilere gübreleme, sulama ve ilaçlama uygulamalar konularnda eitim verilecek. Sistem sayesinde çiftçilerin girdi kullanm azalacak. Proje, özellikle msr verim miktar ve hasat zamannn belirlenmesinde de yön gösterici olacak.

Dijital Tarm uygulamalar ile ar azot gübresinin neden olduu içme ve yer alt sularndaki nitrat kirlenmesi ile atmosfere salnan azot miktar da azaltlm olacak.

Projeyle, tarmsal üretimin yönetilebilmesi, izlenebilmesi ve tarm danmanlarnn çiftçi ile iletiimlerinin salanabilmesi amacyla bir bilgi sistem altyapsnn oluturulmas ve yaygnlatrlmas hedefleniyor.

Proje, Tarm ve Orman Bakanlnn bölgedeki temsilcileri, ziraat odalar ve önder çiftçilerin i birlii ile yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git