Yapılandırma kanunu kapsamında 119 milyar 266 milyon liralık alacak yapılandırıldı

Vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren kanundan yararlanmak için son 4 güne girilirken dün itibarıyla 119 milyar 266 milyon lira alacak yapılandırıldı.

Haberler 28.09.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanlndan alnan bilgilere göre, 7326 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna likin Kanunun hükümlerinden yararlanmak için öngörülen bavuru ve ilk taksit ödeme süreleri, Cumhurbakan Karar ile birer ay uzatlmt.

Bu çerçevede yaplandrma kanunundan yararlanmak isteyenlerin 30 Eylül Perembe günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairelerine bavuruda bulunmalar gerekiyor.

Düzenlemeye mükellefler youn ilgi gösterdi. Kanundan yararlanmak için vergi dairelerine 4 milyon 760 bin mükellef bavurdu.

Bu kapsamda dün itibaryla 119 milyar 266 milyon liralk alacak yaplandrlrken bu kapsamdaki alacaklara karlk 9 milyar 405 milyon lira tahsilat yapld.

Bavurular, Gelir daresi Bakanlnn internet adresi www.gib.gov.tr veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla gerçekletirilebiliyor.

Kanun kapsamnda, vergi ve prim borçlar bata olmak üzere çok sayda kamu kurum ve kuruluuna olan kesinlemi borçlarn cezalar kaldrlarak güncelleniyor ve taksitle ödeme imkan salanyor. Ayrca ihtilaflarn sonlandrlmas amacyla dava safhasnda olan alacaklar da yaplandrlarak ödenebiliyor.

Yetkililer, vatandalarn son günleri beklemeden bavurularn yapmalarnda yarar olduunu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle mükelleflerin bavurularn vergi dairelerine gitmeden, elektronik ortamda yapmalarnn kendileri ve çalanlar açsndan daha salkl olacan belirtiyor.

Öte yandan, yetkililer bavuru süresinin yeniden uzatlmasna yasal imkan bulunmadn da hatrlatt.

PEN ÖDEMELERDE NDRM

Düzenleme kapsamnda pein ödemeler ve birinci taksit ödemeleri için son gün 1 Kasm 2021 olarak belirlendi. kinci taksitin de 30 Kasm 2021e kadar ödenmesi gerekiyor.

Cumhurbakan Karar ile yaplandrlan borçlarn ilk taksit veya pein ödenebilecei süre de 1 ay uzatld. Buna göre vergi dairelerine bavuran ve borçlar yaplandrlan mükelleflerin ilk taksitlerini, pein ödemeyi tercih etmilerse pein ödemelerini en geç 1 Kasm 2021e kadar yapmalar gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ilk taksit ödemeleri ise en geç 30 Kasm 2021e kadar yaplacak.

Yaplandrlan borçlarn pein olarak 1 Kasm 2021e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan Y-ÜFE tutarndan yüzde 90, idari para cezalarnn aslndan yüzde 25 indirim yaplacak.

Ödemeler, kredi veya banka kartlaryla nteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlamal bankalar araclyla gerçekletirilebilecek.

4420 sayl Cumhurbakan Karar ile Hazine ve Maliye Bakanl vergi dairelerine ve SGKye olan borçlara ilave olarak, Ticaret Bakanlna bal gümrük müdürlüklerine, il özel idarelerine, belediyelere, yatrm izleme ve koordinasyon bakanlklarna, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliine, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müavirler ve Yeminli Mali Müavirler Odalar Birliine, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna, Türkiye Barolar Birliine, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliine, Türk Tabipleri Birliine, Türk Di Hekimleri Birliine, çevre ve ehircilik Bakanlna, Türk Veteriner Hekimleri Birliine olan ve 7326 sayl Kanun kapsamnda bulunan borçlarn da bavuru ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatlmt.

Yetkililer, 4420 sayl Cumhurbakan Karar ile bavuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin 1 ay uzatldn ancak dier taksitlerin ödeme sürelerinin uzatlmasna yönelik Kanunda bir yetkinin bulunmamas nedeniyle dier taksitlerin ödeme sürelerinde deiiklik olmadn belirterek, Kanun kapsamnda borçlarn yaplandran vatandalarn bu hususa dikkat etmeleri gerektiini bildirdi.

YANGIN VE SEL FELAKET NEDENYLE GETRLEN MÜCBR SEBEP HALNDE BAVURU VE ÖDEMELER

Yangn ve sel felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerdeki borçlularn da 7326 sayl Kanundan yararlanmak için bavurularn 30 Eylül Perembe günü mesai saati bitimine kadar yapmalar gerekiyor. Ancak mücbir sebep halinde olan bu borçlular, taksit ödemelerini, 4419 sayl Cumhurbakanl Karar ile mücbir sebep hali bitiminden itibaren ödenmek üzere yeniden belirlenen sürelerde yapabilecekler.

Ana Sayfaya Git