Yapılandırma nasıl oluyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yeni yapılandırma kanunuyla getirilen imkanların anlatıldığı, başvurunun hangi şartlarda ve nereye yapılabileceğine, kapsamda hangi borçların yer aldığına ilişkin bilgilerin bulunduğu "Yapılandırma Kanunu Rehberi" hazırladı.

Haberler 09.07.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna likin 7326 Sayl Kanun Genel Teblii, Resmi Gazetenin 14 Haziran 2021 tarihli saysnda yaymlanmt.

GBin hazrlad rehberle vatandan konuya ilikin bilgilere daha kolay, sade ve hzl ekilde ulamas hedeflendi. Rehberde, Yaplandrma Kanunu ile getirilen imkanlar, bu kapsamndaki borçlarn neler olduu, kesinlemi vergi ve vergi cezas borcu bulunan mükelleflere getirilen Kanun kapsamndaki idari para cezalarna yönelik ödeme kolaylklar gibi konular balklar halinde anlatlyor.

Rehberde ayrca, kesinlememi veya dava safhasnda bulunan kamu alacaklar, inceleme ve tarhiyat aamasndaki kamu alacaklar, pimanlkla ya da kendiliinden yaplan beyanlara ilikin getirilen imkanlar, incelemesiz ve cezasz matrah ve vergi artrmndan yararlanma, iletme kaytlarnn düzeltilmesi, aktife kaytl tanmazlar ile amortismana tabi dier iktisadi kymetleri için yeniden deerleme yaplmas konularnda salanan imkanlara ayr ayr yer verildi.

Yaplandrma bavurularnn nasl, nereye ve ne zaman yaplaca, bunlara ilikin ödeme takvimi ve süreleri, pein ödeme avantajlar, taksitle ve kredi kartyla ödeme artlar, yaplandrmann devam edebilmesi için gerekli koullar ile yaplandrmadan faydalanmak için kullanlacak bavuru dilekçeleri rehberde ayrntl olarak ele alnd.

KAPSAMDAK BORçLAR VE GETRLEN MKANLAR

Kanunla, vergi dairesine ödenmemi vergi ve dier borçlarn tamamyla bunlara bal gecikme zamlar ve faizleri yerine Yurt çi Üretici Fiyat Endeksi (Y-ÜFE) orannda güncelleme yaplarak hesaplanan borçlarn ödenmesi frsatndan yararlanlabiliyor. Vergi aslna bal cezalarn (vergi ziya) tamamen, vergi aslna bal olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarnn yüzde 50sinin silinmesi salanyor.

Bavuru halinde ödenmemi motorlu tatlar vergisinin (MTV) asl ile bunlara bal faizler yerine Y-ÜFE orannda güncelleme yaplarak hesaplanan borçlarn ödenmesi söz konusu olabiliyor.

Trafik para cezalar ve dier idari para cezalarnn tamam, örenim ve katk kredisi alacaklarnn tamam ile bunlara bal faiz, gecikme faizi ve gecikme zamlar yerine Y-ÜFE orannda güncelleme yaplarak hesaplanan borcun ödenmesi imkanndan faydalanlabiliyor.

Dava konusu yaplan vergi tarhiyatlar, vergi cezalar ve idari para cezalar gibi ihtilaflarn sulh yoluyla sonlandrlmas, vergi incelemesi ve takdir ilemleri devam eden alacaklarn yaplandrlmas, matrah veya vergi artrmnda bulunan ve artlar yerine getiren mükelleflere ilikin vergi incelemesi ve tarhiyat yaplmamas, iletmede mevcut olduu halde kaytlarda yer almayan ya da kaytlarda yer ald halde iletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbalar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarn beyan edilmesi ile iletme kaytlarnn gerçek duruma uygun hale getirilmesi, ihtirazi kaytla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmi vergilerin yaplandrlmas imkanlarndan yararlanlabiliyor.

Yaplandrlan tutarlar pein veya 2er aylk dönemlerde 36 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.

Pein ödemelerde Y-ÜFE orannda hesaplanan tutardan ayrca yüzde 90 indirim yaplmas, trafik para cezalar ve dier idari para cezalarnn pein ödenmesi halinde asllarnda yüzde 25 indirim yaplmas salanyor.

Matrah veya vergi artrm sonucu tahakkuk eden vergilerin tamamnn ilk taksit ödeme süresi içinde pein ödenmesi durumunda vergilerde yüzde 10 indirim yaplyor.

31 AUSTOSA KADAR BAVURU GEREKYOR

Yaplandrlan borçlarn anlamal bankalarn banka ve kredi kartyla ödenmesi, uygulanan hacizlerin kanun kapsamnda yaplan ödemeler nispetinde kaldrlmas, 7256 sayl Kanunu ihlal edenler ve süren borçlarn yeniden yaplandrlmas, 6183 sayl Kanun kapsamnda tecili devam eden borçlarn yeniden yaplandrlmas gibi birçok imkan ve kolaylklar vatandalarn bavurusuna açlm bulunuyor.

Vatandalarn söz konusu imkanlardan faydalanmak için 31 Austosa kadar bavuruda bulunmas gerekiyor.

Ayrca, 7326 sayl Kanunun ve Genel Tebliin uygulanmasna ilikin açklamalara ve ayrntl bilgilere, GBin internet sayfasnda Hzl Eriim alannda yer alan 7326 sayl Kanun Mikro Sitesinden, kurumun dorulanm sosyal medya hesaplarndan, Vergi letiim Merkezinin 189 numaral telefon hattndan ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git