"Yapılandırma"da detaylar belli oldu

Ödemelerini süresinde yapmadıkları için yeniden yapılandırma uygulamasının getirdiği hakları kaybeden borçlular, ödemelerini mayıs ayı sonuna kadar yaparak kanundan yaralanmaya devam edebilecek.

Haberler 30.01.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ödemelerini süresinde yapmadklar için yeniden yaplandrma uygulamasnn getirdii haklar kaybeden borçlular, ödemelerini mays ay sonuna kadar yaparak kanundan yaralanmaya devam edebilecek.

Maliye Bakanlnn, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna likin 6736 Sayl Kanun Genel Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Söz konusu tebli ile Emekli Sand Kanunu ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun ile Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna likin Kanuna eklenen geçici ikinci maddenin uygulanmasna dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kanun kapsamnda yaplandrma için bavuruda bulunan ancak ödemelerini süresinde ödemeyerek kanun hükümlerini ihlal eden borçlular, ödeme yapmalar gereken tarihten 27 Ocak 2017 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammyla birlikte ödemelerini 31 Mays 2017 tarihine kadar yaparak, kanundan yaralanmaya devam edebilecek.

Yllk gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma deer vergisi ve özel tüketim vergisi için bavuruda bulunan borçlularn belirtilen vergi türlerinden, taksit ödeme süresince beyan üzerine ilk taksit ödeme süresinin balangç tarihinden mükellef tarafndan seçilen son taksit ödeme süresinin sonuna kadar, erken ödeme halinde borcun tamamen ödendii tarihe kadar, tahakkuk edenleri vadesinde ödemeleri gerekecek.

27 Ocaka kadar cari dönem ödeme artn ihlal eden mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mays 2017 sonuna kadar yerine getirecek ya da çok zor durumda olmalar nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil bavurular ile belirtecek.

- Taksit sürelerinin uzatlmas

Kanun kapsamnda 2017 ylnn Ocak ayndan itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatlacak. Taksitlerin ödeme süreleri tahsil dairelerince kendiliinden uzatlacandan, borçlulardan ayrca yazl bavuru aranmayacak. Uzayan ödeme süreleri için herhangi bir zam, faiz uygulanmayacak ve tercih edilen taksit süresine ilikin katsayda herhangi bir deiiklik yaplmayacak. Taksitlerden ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim ylnda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, taksitlerin geç ödeme zammyla birlikte son taksiti izleyen ayn sonuna kadar da ödenmemesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakk kaybedilecek.

Kanun kapsamnda ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi Kanundan yararlanma hakknn devam için zorunlu olduundan, taksitli ödeme seçeneini tercih eden borçlularn 31 Maysa kadar ilk iki taksiti tam olarak ödemeleri gerekecek.

- Pein ödeme indirimi

Öte yandan borçlularn pein veya taksitli ödeme tercihine baklmakszn, yaplandrlan tutarlarn tamamn bu yln mays ay sonuna kadar ödemeleri halinde Y-ÜFE tutarndan yüzde 50 indirim yaplacak.

Ayrca, taksitli ödeme seçeneinin tercih edilmesi nedeniyle hesaplanan katsay tutarlar, alacan tamamnn ödenmesi halinde tahsil edilmeyecek, tahsil edilmi olan tutarlar ile bu tutarlar üzerinden hesaplanarak tahsil edilmi geç ödeme zamlar red ve iade edilecek.

- Ödeme seçeneinin deitirilmesi

Pein ödeme seçeneini tercih ettii halde öngörülen süre ve ekilde ödeme yapmayarak Kanundan yararlanma hakkn kaybeden borçlulara, talep etmeleri halinde yaplandrlan borçlarn taksitler halinde ödeme imkan getirilecek. Bu durumda, pein ödeme seçenei tercih edildii tarihte, taksitli ödeme seçeneine göre ödenmesi gereken ilk taksitin ödeme süresine göre oluacak taksit ödeme süreleri esas alnacak. Bunun için borçlularn ilgili vergi dairelerine bavuruda bulunmalar gerekecek. Söz konusu borçlularn taksit saysn deitirerek artrmalar mümkün olmayacak.

Ayrca, daha önce pein ödemelerini indirim uygulanmakszn ödeyenlere, 31 Aralk 2017 tarihine kadar yazl olarak talep etmeleri durumunda, fazla ödenen tutarlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre iade edilecek.

Borçlular, yenilenen ödeme planlarn, ilgili vergi dairelerinden ya da Gelir daresi Bakanlnn internet sitesinden (www.gib.gov.tr) temin edebilecek.

Ana Sayfaya Git