Yarın başlıyor!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Gümrük kapılarında TIR kuyruklarını azaltacak, gümrük idarelerimizin TIR'ları anlık sorgulayabilecekleri, Transit Araç Takip Programı 28 Mayıs itibarıyla hizmete girecek” dedi.

Haberler 27.05.2019 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekcan, uluslararas ticaretin kesintisiz ve hzl ekilde ilemesi için gümrük idarelerinin teknolojik imkanlarla donatlmasnn büyük önem tadn ifade etti.

Gümrüklerin modernizasyonunun uluslararas rekabette çok önemli pay bulunduunu vurgulayan Pekcan, gümrük idarelerinin ticaretin kolaylatrlmasnn merkezinde bulunduunu söyledi.

Pekcan, Gümrüklerin Dijitalletirilmesi, Tek Pencere, Konteyner ve Liman Takip Sistemi ve Liman Tek Pencere Sistemi gibi birçok örnek projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Türkiyenin snr güvenliini salamak ve kaçakçlkla mücadele etmek amacyla da gümrük kaplarnda teknik altyapy güçlendirdiklerini dile getirdi.

Bakanla bal aktif 18 Gümrük ve D Ticaret Bölge Müdürlüü ve 30 kara snr kaps bulunduuna iaret eden Pekcan, 2018de toplam ihracatn yüzde 28inin kara yoluyla gerçekletirildiini anmsatt.

Pekcan, snr kaplarnda gümrük ilemlerinin hzl ve güvenli yürütülmesi için gerekli çalmalar yaptklarn vurgulayarak, tayclar ve ihracatçlarn snr kaplarnda yaanan beklemelerden madur olmamalar için de çok sayda eylem ve proje yürüttüklerini aktard.

TIRLAR ARTIK ANLIK TAKPTE

Bu kapsamda hayata geçirdikleri uygulamalara bir yenisini daha eklediklerine dikkati çeken Pekcan, gümrük kaplarnda tr kuyruklarn azaltacak, gümrük idarelerinin trlar anlk sorgulayabilecekleri Transit Araç Takip Programnn 28 Mays itibaryla Gümrük ve D Ticaret Bölge Müdürlükleri ile balantl tüm gümrük müdürlüklerinde devreye alnacan bildirdi.

Yeni sistem ile bata kara snr kaplar olmak üzere gümrük idarelerinin kendisine sevkli araçlara ilikin bilgilere, araçlar gümrük idaresine gelmeden önce ulaabileceini anlatan Pekcan, gümrük idarelerince transit süresini geçiren araçlarn daha kolay tespit edilebileceini dile getirdi.

Pekcan, programn tr kuyruklarnn olumamas için gerekli tedbirlerin alnmasnda önemli bir rol oynayacan belirterek, unlar kaydetti:

Etkin risk analiziyle kaçakçla karmas muhtemel araçlara daha erken müdahale edilebilecek. Öte yandan tüm trlarn anlk görülebilmesi sayesinde personelin daha verimli kullanlabilmesi de mümkün olabilecek. Ayrca izinli gönderici kapsamnda basitletirilmi usulde tama yapan tayclar için de snr kaplarndan öncelikli geçi kolayl getirilmi olacak.

Ana Sayfaya Git