Yargıtay'dan çok tartışılacak karar

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerle işten ayrılmayı kadın için haklı fesih nedeni kabul etti ve tazminat verilmesini kararlaştırdı. Kararda "Evliliğin kadına yüklediği toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak, yasada belirtilen fesih hakkı tanınmıştır.

Haberler 27.11.2016 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 7. Hukuk Dairesi, istifa dilekçesinde ailevi nedenlerle iten ayrldn belirten kadnn, tazminat talebini reddeden yerel mahkeme kararn bozdu. Daire, kadnn evlendii için i akdini feshettiini belirtmese de evliliin ailevi nedenlerden olmas nedeniyle tazminat alabileceini kararlatrd.

Adyamanda yaayan Y.K, evlendikten 7 ay sonra ahsi-ailevi sebeplerden dolay kendi isteiyle ayrldn belirterek i akdini feshetti.

yerinden kdem tazminat alamayan Y.K, bunun için dava açt. Y.K, dava dilekçesinde, çalma hayatnn evliliine olumsuz yansd gerekçesiyle i akdini feshettiini bildirip kdem tazminatnn tahsilini istedi.

Daval iveren ise Y.Knin istifa ederek iten ayrldn, bu nedenle kdem tazminat talep edemeyeceini savundu.

Adyaman Mahkemesi, Y.Knin istifa belgesinde ailevi nedenlerle iten ayrldn belirttii, evlilik nedeniyle iten ayrldn beyan etmedii gerekçesiyle davann reddine karar verdi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargtay 7. Hukuk Dairesinin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin davac kadnn tazminat talebini reddeden kararn bozdu.

Dairenin bozma kararnda, yasaya göre, kadn içinin evlendii tarihten itibaren bir yl içerisinde evlilik sebebiyle kdem tazminatna hak kazanabilecek ekilde i akdini feshedebilecei bildirildi.

EVLLK DE ALEV SEBEPLER ARASINDA

Kadn içinin evlilik sebebiyle fesih hakknn, evlilik tarihinden itibaren balad anlatlan kararda, bu hakkn sadece kadn ee tannd, resmi evlilik ileminin tamamlanmasndan itibaren bir yl içinde kullanlmas gerektii vurguland.

Somut olayda, Y.Knin ahsi-ailevi sebeplerden dolay kendi isteiyle ayrldn belirterek, i akdini feshettii aktarlan kararda, dava dilekçesinde çalma hayatnn evlilie olumsuz yansdnn belirtildiine iaret edildi.

Kararda, Her ne kadar davac, fesih dilekçesinde açkça evlilik nedeniyle i akdini feshettiini beyan etmemi ise de ailevi nedenlerle i akdini feshettiini, dava dilekçesinde de çalma hayatnn evliliine olumsuz yansdn bildirmitir. Evlilik de ailevi sebepler arasnda olduundan ve yasal süresi içinde talep edilmi bulunmas nedeniyle i akdinin evlilik sebebiyle feshedildiinin kabulüyle kdem tazminatnn hüküm altna alnmas gerekir ifadeleri yer ald.

Böylece Yargtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerle iten ayrlmay kadn için hakl fesih nedeni sayd.

çALIMA HAYATI EVLLKLE BRLKTE GERE GB YÜRÜTÜLEMEZ

Öte yandan, kadn içinin, i sözlemesini evlilik nedenine dayal feshine ramen baka bir ite çalmaya balamasnn yasal hakkn kötüye kullanm olup olmadnn, her bir somut olay yönünden ayr deerlendirilmesi gerektiine dikkati çekilen kararda, unlar kaydedildi:

Evliliin kadna yükledii toplumsal sorumluluun bir gerei olarak, yasada belirtilen fesih hakk tannmtr. çalma hayatnn evlilikle birlikte gerei gibi yürütülemeyecei düüncesi, aile birliinin korunmas ve kadnn aile ile ilgili görevleri, yasa koyucuyu bu dorultuda bir düzenlemeye yöneltmitir. Bununla birlikte Anayasal temeli olan çalma hak ve hürriyetinin ortadan kaldrlmas düünülemez. Kadn içinin evlilik nedenine bal feshinin ardndan ksa bir süre sonra yeniden çalmasnn gerekleri ortaya çkm olabilir. Hatta kadn içi, evlilik nedenine dayal feshin ardndan ara vermeksizin baka bir i yerinde çalmaya balayabilir ve bu durum, evliliin kadna yükledii görevlerin yerine getirilmesi noktasnda daha olumlu sonuçlar dourabilir.

Ana Sayfaya Git