Yargıtay'dan emsal işçi kararı

İşyerinde kendisine ‘ispiyoncu’ diyen mesai arkadaşıyla kavga eden işçiye kınama cezası verildi. Bir hafta sonra, aynı olay sebebiyle işten çıkartılan işçi soluğu mahkemede aldı. İş Mahkemesi’nin tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmettiği işçiye müjdeli haber Yargıtay’dan geldi.

Haberler 02.11.2020 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 9.Hukuk Dairesi, içiye bir eylemi sebebiyle iki ayr ceza verilemeyeceini hüküm altna ald. Mahkemesine bavuran bir içi, dört senedir çalt fabrikadan kavga olayna kart gerekçesiyle çkartldn öne sürdü.

Kdem ve ihbar tazminatlar ile yllk izin ücreti, fazla mesai ücreti ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarnn davaldan tahsilini istedi. Daval iveren ise davacnn belirttii tarihlerde daval iyerinde döeme eleman olarak çaltn, iyerinde bir kavgaya kart için hakl nedenle iten çkartldn, kavgann oluma nedeninin davacnn davranlar olduunu dile getirdi.

YARGITAY BOZDU

Davacnn kavgac ve geçimsiz yapda olduunu, sunduklar tutanak ve cd içerii ile bunun kantlanacan ve herhangi bir alaca olmadna dair ibraname imzaladn savunarak, davann reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme, içinin tazminat taleplerini reddetti, davann ksmen kabulüne hükmetti. Karar hem davac hem de daval avukatlar temyiz etti.

Yargtay 9. Hukuk Dairesi, içiye önce knama cezas verildiine bir süre sonra ayn eylemden dolay iten çkartma cezas verildiine dikkat çekti.

Kararda, Kavgadan dolay içinin savunmasnn alnd ve 2 gün izin verildiini, izin dönüü knama cezas verilerek iine devam ettii, sonrasnda rapor alan davacnn rapor bitiminde ie baladnda iine son verildii anlalmaktadr. Knama cezas verilen davacnn ayn sebeple bu kez iten çkartlmasnn hukuka aykr olduunu iddia etmitir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden, davac ile i arkadana kavgadan sonra knama cezas verildii, 5 gün sonra bu kez davac için fesih ihbar düzenlenerek davacnn i akdinin olay gerekçe yaplarak hakl nedenle feshedildii anlalmaktadr. Böylece i arkada ile yaad tartma ve kavga olay nedeniyle önce knama cezas ile cezalandrlan davacnn i akti sonrasnda ayn nedenle feshedilmitir. Ayn eyleme iki ayr ceza verilemeyeceinden davacnn i akdinin feshi haksz olup, kdem ve ihbar tazminat taleplerinin kabulü gerekirken yazl gerekçe ile reddi hataldr. Temyiz olunan kararn bozulmasna oy birlii ile hükmedilmitir ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git