Yarım asır önce ilk fidanı dikti!

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Bektaş köyünde 49 yıl önce Abdulkadir Yiğit'in diktiği fidanla başlayan fıstık üretimi, bugün köy halkının geçimini sağlıyor.

Haberler 16.10.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abdulkadir Yiit (83), Tarm letmeleri Genel Müdürlüünde çalt yllarda hemehrilerinin tüm engelleme çabalar ve tepkilerine ramen köyüne 375 fstk fidan dikti.

Bir süre sonra aaçlarn yarsndan fazlasnn meyve vermeye baladn gören köylüler, daha önce güldükleri Yiiti örnek alarak arazilerine fstk fidan dikti.

Zamanla aaç saysnn 160 bine ulat köyde bu yl 500 ton ürün toplanmas bekleniyor.

- Bana gülüyorlard

Bekta köyünde fstk üretiminin öncüsü olan Abdulkadir Yiit, 1971 ylnda köylerinde fstk yetiebileceini örendiini ve bu ie yöneldiini söyledi.

lk etapta 375 fidan toprakla buluturduunu, bunlardan 90nn kuruduunu ancak dier fidanlarn tuttuunu anlatan Yiit, bu fidanlarn bir süre sonra meyve vermeye baladn belirtti.

Köydekilerin önceleri kendisinin fstk üretebileceine inanmadn dile getiren Yiit, Bana gülüyorlard. Sonra tutunca onlar da fidan dikmek için çukur kazmaya balad. Bu kez de hem çukur kazp hem kendilerine gülüyorlard. dedi.

Yiit, Mardin Ovasnn bereketli topraklarna ekilen bütün ürünlerin çok kaliteli olduunu ve iyi verim alndn kaydetti.

- Fstk ekonomiyi canlandrd

Köylülerden Musa Yiit de geçmite geçim kaynaklarnn msr ve buday olduunu ama artk büyük çounluun geçimini fstkla saladn söyledi.

Yiit, Abdulkadir amca fstk fidan getirdii zaman herkes alay etmiti. imdi altn deerinde olduunu herkes fark etti. Fstk ekonomiyi daha da canlandrd. çiftçiler fsta yöneldi. 200 bin fstk aac oldu köyde. Her sene 10-20 dönüm daha da fazla alanda ekiliyor. diye konutu.

Fstn sca sevdiini, ilin toprak yaps ve ald günein üretime uygun olduunu belirten Yiit, çiftçilere fstk üretmelerini önerdi.

- Köyde 2 tesis kuruldu

Fstk üreticisi ve tesis sahibi Hac Abdulkadir Yiit de kuzeni Abdulkadir Yiit sayesinde köyde fstk yetitirmeye baladklarn ve geçimlerini bu ekilde saladklarn ifade etti.

Bu sene verimin iyi olduunu, en az 500 ton ya fstk beklediklerini dile getiren Yiit, unlar kaydetti:

Önceden ürünlerimizi tarlada satyorduk. Tarladan yar fiyatna alyorlard. Biz de fabrika kurduk. Artk 2 fabrikamz var köyde. imdilik Kzltepe, Mardin ve bölgeye gönderiyoruz ama ilerde daha fazla açlmak, marka olmak istiyoruz. Köyümüzün adyla bir marka olmak istiyoruz çünkü Mardinde en fazla fstk Bekta köyünde var. Bütün köyler de köyümüzü örnek gösteriyor. A ya da budama için bilgi almak amacyla köyümüze geliyorlar.

Ana Sayfaya Git