Yatırımcılara altın fırsatlar

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan platform, sektöre yönelik yatırımların sayısını ve verimliliğini artırmak, yatırımcıları doğru alanlara yönlendirmek ve tarım orman sektörünün küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla görev yapacak. Tarım sektöründe yatırımların artması için Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi görev yaparken, 81 ildeki Tarımsal Yatırımcı Danışma Birimleri ile yatırımcılara Türkiye'deki fırsatlar, tarım sektörüne sağlanan destekler ve teşvikler anlatılıyor.

Haberler 05.02.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnn kurduu Tarmn Gelecei Gelecein Tarm Platformu, bu alana yatrm yapacaklara rehber olacak. Platformla tarm, gda, ormanclk ve balkçlk gibi alanlara yönelik yatrmlarn says ve verimliliinin artrlmas, bu yatrmlarn doru alanlara yönlendirilmesi ve tarm-orman sektörünün küresel rekabet gücünün artrlmas hedefleniyor.

Tarm ve Orman Bakanlndan edinilen bilgiye göre, Türkiye, her alanda olduu gibi tarm ve orman sektöründe de yatrmlarn önünde oluabilecek engelleri kaldrmak amacyla gerekli admlar atarken, yabanclara ve yerli yatrmclara eit haklar ve frsatlar ile destekler sunuyor.

Bu dorultuda tarm, gda, içecek, avclk, ormanclk ve balkçlk konularnda son 17 ylda Türkiyeye gelen uluslararas dorudan yatrmlarn toplam 10 milyar dolara yaklat.

Bu yatrmlarn saysn ve verimliliini artrmak, doru alanlara yönlendirmek ve tarm orman sektörünün küresel rekabet gücünü artrmak üzere Bakanlk Tarmn Gelecei Gelecein Tarm Platformunu oluturdu. dünyasnn önde gelen isimleri tarm orman sektörü ile buluturulurken, bu alann sahip olduu dinamik yap ve potansiyel, yatrmclarla paylald.

Tarmn Gelecei Gelecein Tarm Platformu, sektörde finansman, teknoloji ve Ar-Ge yatrm gerektiren alanlarda i dünyasnn talepleri dorultusunda gerekli altyap ve rehberlik çalmalarn yapacak. dünyasnn tercihlerini küçük ve orta ölçekli iletmelerin kapasitesinin yetmedii alanlara yönlendirecek platform, yatrmlarn doru alanlarda yaplabilmesi için ürün ve sektör baznda yatrmc rehberleri hazrlad. Böylece, tarma yeni yatrmclar kazandrlmas ve tarm-sanayi entegrasyonunun salanmas amaçlanyor.

TEVKLER ANLATILIYOR

Bu dorultuda tarm sektöründe yatrmlarn artmas ve kaynaklarn etkin kullanmn salamak amacyla Bakanlk bünyesindeki Tarmsal Yatrmc Danma Ofisinin (TARYAT) kurumsal kapasitesi güçlendirildi.

TARYAT, 81 ildeki Tarmsal Yatrmc Danma Birimleri ile yatrmclara ülkedeki frsatlar, tarm sektörüne salanan destekler ve tevikler hakknda bilgi veren, yönlendiren efektif bir yapya kavutu.

Tüm iller için tarmsal bilgileri ile potansiyeli, uygun yatrm sektörlerini, tevik, hibe ve destekleri içeren l Yatrm Rehberleri hazrland. Tarmsal konularda çeitli projelere yönelik hazrlanan Faaliyet Kitaplar tüm yatrmclarn kullanmna sunuldu. TARYAT birimleri tarmsal yatrmclara, e-posta, telefon ve yüz yüze görüme gibi birçok farkl kanalla da hizmet sunuyor.

TARIM SEKTÖRÜNÜN POTANSYEL YÜKSEK

Tarm ve orman sektörü bugüne kadar, çiftçisi, üreticisi, sanayicisi, ihracatçs ve yatrmcs ile doal kaynaklar bakmndan kendisinden daha fazla imkana sahip ülkelerin üzerinde bir tarmsal hasla ortaya koydu.

Türkiyenin tarm-orman sektörü 48,5 milyar dolar tarmsal hasla ile Avrupada lider, dünyada ilk 10 ülke arasnda yer alyor. 2019 ylnda yüzde 3,7 büyüyen sektör, 2020 ylnda ivme kazanarak açklanan 3 çeyrekte de büyüme baars gösterdi.

Son 18 ylda reel olarak 310 milyar lira destek salanan sektör, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi ile üretim kaynaklarn bir arada ve etkin yönetim imkanna kavutu. Bu dorultuda 2021 yl tarmsal destek bütçesi, 2017 ylna göre yüzde 66 artrlarak 24 milyon liraya çkarld.

Tarm ve orman sektörü, son iki ylda bitkisel üretimi yüzde 8 artrp toplam 124 milyon tona ulatrarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu krd.

Büyükba hayvan varl yüzde 8 artla 18,6 milyon baa çkarak, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamna ulat ve Avrupa Birliinde (AB) ikinci sraya yükseldi. Küçükba hayvan varl bu dönemde yüzde 20 artla 55,1 milyon baa çkarak, ABde birinci sraya ulat. Su ürünleri üretimi yüzde 31 art göstererek 400 bin tona çkarken, su ürünleri ihracatnda 1 milyar dolar olan 2023 yl hedefine 2019 sonunda ulald.

TÜRKYE, PEK çOK ÜRÜNDE DÜNYA LDER

Türkiye, fndk, kays, incir, kiraz ve ayva üretiminde dünya lideri konumunda bulunurken, kavun, karpuz, mercimek, haha (tohum), Antep fst, kestane, vine, hyar, zeytin, domates, mandalina, fasulye, spanak, nohut, ceviz, armut ve patlcan üretiminde dünya ülkeleri arasnda ilk 5te yer alyor.

Türkiye, fndk (iç), kuru kays, incir, kuru incir, kuru üzüm, buday unu ve arpa ihracatnda dünyada birinci konumda yer alrken, limon, mercimek, kays, kiraz, greyfurt, mandalina ve domates ihracatnda da ilk 5 arasnda bulunuyor.

Sektör, 193 ülkeye, 1827 çeit tarmsal ürün ihracat gerçekletiriyor.

RAF ÖMRÜ UZUN GIDA ÜRETM ÖNE çIKACAK

Türkiye, dünyada merkezi ve stratejik bir noktada bulunmas, 4 saatlik bir uçula dünya nüfusunun yüzde 40na ulama imkan, 1,9 trilyon dolarlk tarmsal ticaret hacminin merkezinde yer almas, genç nüfusu, iklim çeitlilii ve üretim desen zenginliiyle yerli ve yabanc yatrmclar için cazip bir tarm corafyas özellii tayor.

Yeni dönemde ülkenin tarmsal üretimdeki üstünlüü, verim-kalite art ve tarm sanayi entegrasyonu ile katma deerli raf ömrü uzun gda ürünlerinin üretimine ve ticaretine dönütürmek, sektörün öncelikli hedefleri arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git