Yatırımcılara altın fırsatlar

Yatırımların desteklenmesi amacıyla Hazineye ait taşınmazların tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ve diğer amaçlı yatırımların teşviki doğrultusunda kullandırılması sağlanacak.

Haberler 11.02.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2021 yl Bütçe Gerekçesi Raporundan yaplan derlemeye göre, kamu tanmazlar belirli sektörlerdeki yatrmlar tevik etmek amacyla kullandrlacak.

Bu kapsamda, yatrmlarn desteklenmesi amacyla Hazineye ait tanmazlarn tarm, hayvanclk, eitim, turizm ve dier amaçl yatrmlarn teviki dorultusunda kullandrlmasna ilikin faaliyetlere devam edilecek. Ayrca proje bazl yatrmlara arazi destei salamak için Hazine tanmazlar arz edilecek.

Söz konusu tanmazlarn arznn alternatif kullanm alanlarna göre gerçek ve tüzel kiilerin talepleri de göz önünde bulundurularak hzl bir ekilde salanmas, gayrimenkul sektörünün yönlendirilmesi, Hazine tanmazlarnn daha etkin ve verimli kullanlmasnn salanmas amaçlanyor. Böylece yatrm ve istihdamn teviki dorultusunda oluturulan Hazine tanmaz portföyü geniletilerek yatrmclara sunulacak. 2021-2023 döneminde toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine tanmaznn arz gerçekletirilecek.

Yatrmlarn Proje Baznda Desteklenmesi ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun uyarnca yaklak 1,1 milyon metre yüzölçümlü Hazine tanmaz üzerinde, 22 milyar lira sabit yatrm tutarl ve 4 bin 623 kii istihdamla yatrmclar lehine 49 yl süreli bedelsiz irtifak hakk tesis edildi.

YATIRIMCIYA EK SÜRE MKANI TANINIYOR

Yatrmlarn teviki kapsamnda daha önce mülkiyeti Hazineye, özel bütçeli idarelere, belediyelere veya il özel idarelerine ait olan ve yatrm yaplmak amacyla gerçek veya tüzel kiilere bedelsiz devredilen veya süresiz kullanma izni verilen tanmazlar üzerinde yaplaca belirtilen yatrmlarn tamamlanmasna imkan salamak üzere ek süre tannrken, buna ilikin ilemlere de devam edilecek.

Turizm yatrmlarn desteklemek amacyla Kamu Tanmazlar Üzerindeki Turizm Yatrmlarnn Sürelerinin Uzatlmas ile Satna likin Yönetmelik de çkarld. Düzenlemeyle tanmaz tahsis edilen turizm yatrmc ve iletmecilerinin sözleme sürelerinin bitmesi beklenmeden yeni bedel üzerinden sözleme imzalanp, sürenin 49 yla kadar uzatlmas salanyor. Böylece bu yatrmclarn kredibilitesinin artrlmas yoluyla turizm tesisleri yenileniyor. Bu kapsamda 164 turizm tesisinin irtifak hakk süresi 49 yla kadar uzatld. Konuya ilikin ilemlere devam edilecek.

TARIM YATIRIMLARI çN HAZNE TAINMAZI

Hazine tanmazlar üzerinde üretim yapan çiftçilere kolaylk salanmas amacyla Hazineye ait tarm arazilerinin ecrimisil ödenerek kullanlmas yerine kira sözlemesiyle kullanlmasn salamaya yönelik düzenleme yapld. Buna göre, Hazineye ait tarm arazileri kullanclarna 10 yla kadar dorudan kiralanabiliyor ve kira bedelleri cari yl için belirlenen ecrimisil bedelinin yars üzerinden hesaplanyor. Kira bedellerinin tahsilat hasat sezonu da dikkate alnarak yl sonunda tek seferde yaplyor. Ayrca kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirenlere kira süresini yeniden uzatma veya 10 yl boyunca kullananlara dorudan satn alma hakk tannyor.

Tbbi, aromatik ve süs bitki türlerinin ithalatnn azaltlarak ülkede üretilmesini tevik etmek üzere bunlar yetitirmek isteyen vatandalara Hazine tanmazlarn kiralama kolayl da saland. Bu kapsamda Hazine tanmazlar belirli programlar dahilinde gerçek veya tüzel kiilere kiralanmak üzere ilana çkarlyor. Hazine tanmazlar, tbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin üretimi yaplmak üzere çok yllk bitkiler için 10 yla, tek yllk bitkiler için ise 5 yla kadar sürelerle rayiç bedelin binde biri üzerinden kiraya veriliyor.

Bata ceviz, badem olmak üzere kavak, kzlaaç, okaliptüs, badem, Antep fst, zeytin, ceviz, fstk çam, kzlçam, sedir, köknar, ladin, akasya gibi türlerde aaçlandrma amaçl kiralamalar desteklemek için Hazine tanmazlarnn arz edilmesi çalmalar da yaplyor.

Ceviz, badem ve Antep fstnn üretiminin artrlmas amacyla bu ürünlerin yetitirilmesinde yüksek verim elde edilebilecek illerin belirlenmesi çalmalar sürdürülecek ve Hazine tanmazlar bu amaçla arz edilecek.

Orta ve büyük ölçekli hayvanclk yatrmlarnn ve yerli üretimin artrlmasnn desteklenmesi amacyla da Hazine tanmazlar vatandalarn kullanmna sunuluyor.

2021-2023 döneminde bata ceviz, badem olmak üzere aaçlandrma ve tbbi, aromatik ve süs bitkileri yetitiricilii ile hayvanclk amaçl kiralanmak üzere toplam 90 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine tanmaznn ilana çkarlmas öngörülüyor.

Tarm ve Orman Bakanl ile yürütülen topraksz ve yeterli topra olmayan çiftçilerin tarmsal faaliyette bulunmalarn salamak amacyla nüfusa kaytl olduklar veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan Hazine tanmazlarnn 20 yla kadar kiralanmasna ilikin proje de yürütülecek. Proje kapsamnda 40 milyon metrekare yüzölçümlü tarm arazisinin kiralanmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git