Yatırımları katlayacak düzenleme geliyor

Özel sektör yatırımlarının önünün açılması, bu yatırımlara yönelik hukuki güvencenin artırılması ve kamu düzenlemelerinin ilgili tarafların katkısı alınarak oluşturulması için mevzuat hazırlık çalışması başlatıldı

Haberler 20.12.2019 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede özel sektör yatrmlarnn önünün açlmas, bu yatrmlara yönelik hukuki güvencenin artrlmas ve kamu düzenlemelerinin ilgili taraflarn katksyla oluturulmas için mevzuat düzenlemesi hazrl yaplyor.

Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanl ile Cumhurbakanl Yatrm Ofisi koordinasyonunda, özel sektör yatrmc güvenini pekitirecek ve yatrmlarn hzlanmasnn önündeki engelleri kaldracak kapsaml bir mevzuat düzenlemesi için çalma yürütülüyor.

11. Kalknma Plannda da özel yatrmlara ilikin çerçeve bir hukuki düzenleme yaplaca hedefi yer almt. Ayn konu 2020 yl Cumhurbakanl Yllk Programnda ve Yatrm Ortamn yiletirme Koordinasyon Kurulu (YOKK) Eylem Plannda da bulunuyor. Bu düzenlemeyle, öngörülebilirlik güçlendirilecek, hukuki güvence artrlacak, kamu düzenlemelerinin ilgili taraflarn katks alnarak oluturulmas ve uygulanmas salanacak. Böylece yatrmlarn önünün daha da açlmas planlanyor.

Mevcut durumda, yatrmc idareyle bir ihtilaf yayorsa idarenin dava edilmesi gerekiyor. Bu da hem zaman hem maliyet açsndan ii zorlatryor. Hayata geçirilmesi planlanan yatrm ombudsmanl uygulamasyla yatrmcnn konuyu öncelikle yatrm ombudsmanna götürebilmesine imkan salanacak. Böylece, konunun hzl ve ekonomik ekilde çözüme kavuturulmas mümkün olacak.

YATIRIM KOORDNASYON BRMLER GELYOR

Yatrmlara ilikin izin, lisans, ruhsat gibi ilemleri sonuçlandrma süreleri, ilgili idare tarafndan önceden belirlenecek ve ilan edilecek. Öngörülen süreden sapma olmas halinde belirlenen yeni süre, gerekçesiyle birlikte gecikmeksizin yatrmcya bildirilecek. Mevzuat deiikliklerinin e-Devlet entegrasyonuyla bir internet portal üzerinden kamuoyunun görüüne sunulmas ve mümkün olan hallerde mevzuatn uygulamaya konulmas için bir geçi süreci öngörülmesi salanacak.

lgili bakanlklarda yatrmlara ilikin izin, lisans, ruhsat gibi ilemlere dair bavurular alacak ve bu süreçleri koordine edecek, yatrmc taleplerini deerlendirecek ve çözüm önerileri gelitirecek, Cumhurbakanl Yatrm Ofisi ile temas salayacak yatrm koordinasyon birimleri oluturulacak. Bu birimler, yerelde de kalknma ajanslaryla i birlii yapacak.

Ana Sayfaya Git