"Yavru balık" üretim merkezi oldu

Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce geçen yıl üretilen 4 milyon 293 bin yavru balık, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki baraj gölü ve göletlere bırakıldı.

Haberler 21.01.2018 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) 9. Bölge Müdürlüü Keban Su Ürünleri ube Müdürlüü, geçen yl 4 milyon 293 bin yavru balk üretimi yapt.

Keban Barajnn yapmnn ardndan 1976 ylnda hizmete balayan Keban Su Ürünleri ube Müdürlüü, Erzurum, Erzincan, Ar, Malatya, Bingöl, Tunceli, Van, Bitlis, Mu, Hakkari, Kars, Ardahan ve Idrdaki rezervler ile Karakaya ve çat baraj göllerinde su ürünleri faaliyetlerini yürütüyor.

Keban Su Ürünleri ube Müdürü Yasin Celayir, 42 ylda üretimini yaptklar 133 milyon yavru bal baraj ve göletlerin balklandrlmasnda kullandklarn söyledi.

Su ürünlerinin korunmas ve gelitirilmesinin yan sra bölge insanna ekonomik kaynak salamak amacyla çalmalar yürüttüklerini ifade eden Celayir, bunun için baraj göllerine ekonomik deere sahip balk braktklarn belirtti.

Hem souk hem de lk su balklarnn üretimi amacyla kurulan tesiste 600 metrekare büyüklüünde modern bir üretim binasnn da yer aldn kaydeden Celayir, 20 beton ve toprak havuzda kültür sazan, gökkua alabal, ot sazan, gümü sazan ve yayn bal üretimi yaptklarn kaydetti.

- Bu ylki balk üretimi 6 milyonu aacak

Göl ve göletlerdeki balk türlerinin devamllnn salanmas konusunda önemli görev üstlendiklerini vurgulayan Celayir, u bilgileri verdi:

Geçen yl ürettiimiz 4 milyon 293 bin yavru balk, 13 barajn balklandrlmasnda kullanld. Sadece Keban Baraj gölüne 1 milyon 850 bin, Karakaya Baraj gölüne ise 1 milyon 100 bin pullu sazan yavrusu braktk. 2018 ylnda 5 milyon kültür sazan, 1 milyon gökkua alabal, 100 bin ot sazan ve 5 bin yayn bal üreteceiz.

Bu sayede arazileri baraj gölleri altnda kalan yerleim yerlerindeki insanlara alternatif geçim kayna sunduklarn dile getiren Celayir, Baraj göllerine ekonomik deere sahip balk türleri brakp yöre insanna ek gelir kayna salamaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

- abut da üretilecek

Müdür Celayir, Frat ve Dicle nehirlerinde bulunan ve yöre insan tarafndan çokça tercih edilen, lezzetli bir ete sahip olan abut balnn da kontrollü üretimine balama karar aldklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git