Yavuz perşembe günü sondaja uğurlanacak

Bakan Dönmez, "Yavuz sondaj gemimizi perşembe günü uğurlayacağız. Temmuz başında KKTC'den almış olduğumuz ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlamış olacak." dedi.

Haberler 19.06.2019 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, G20 Enerji ve çevre Bakanlar Toplantsna katlmak üzere geldii Japonyann Nagano kentine bal Karuizawa kasabasnda, Dou Akdenizde yaananlara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Türkiyenin Kbrs Adas açklarndaki doal gaz arama çalmalarna ilikin olarak Dönmez, Fatih Sondaj Gemisinin ikinci sondajn Finike-1 ald sahada devam ettiini belirtti. Oradaki suyun derinliinin 2 bin 300 metre civarnda olduunu aktaran Dönmez, unlar söyledi:

u anda da sondajmz 3 bin metreleri am durumda. Hedef derinliimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin-5 bin 500 metreler seviyesine inmek. Yaklak 100-120 günlük bir i programmz var. Temmuz sonuna doru hedeflenen noktaya ulam olacaz. Tabii bandan beri söylediimiz bir ey var. Bu iin garantisi yok. Sondaj yapmadan ne var ne yok bilme imkanmz yok. Ümitliyiz tabii orada da. Dou Akdenizde Türkiyeyi enerji denkleminin dna atmaya çalanlar, Türkiyesiz realistik bir çözümün olmadnn farknda ama ifade edemiyorlar.

Kbrsta yaayan soydalarn ve KKTCnin haklarn da sonuna kadar savunacaklarn ifade ettiklerini de anmsatan Dönmez, adil bir paylamdan yana olduklarn vurgulad.

Perembe günü uurlayacaz

Uluslararas hukuka uygun olarak tüm ilemlerin devam ettirildiini ve bundan sonra da kararllkla bunun sürdürüleceine dikkati çeken Dönmez, kinci gemimiz de hazrlanmak üzere. Yavuz sondaj gemimizi perembe günü uurlayacaz. u anda tersanedeki bakm ve upgrade çalmalar devam ediyor. Perembe günü uurlayacaz. Temmuz ba gibi KKTCden alm olduumuz ruhsat sahas üzerinde ilk sondajna balam olacak. ifadelerini kulland.

Dönmez, bu lokasyonlarn tespit edilirken youn ve detayl çalmalar yapldna dikkati çekerek, öyle konutu:

Uzmanlar deerlendiriyor, yerine göre dardan destek, servis almak suretiyle yaplan çalmalarn teyidi ve doruluu salanm oluyor, ondan sonra lokasyona karar verilmi oluyor. Son derece teknolojik bir operasyon. Bu iki gemimizde zaten dünyada bu çapta bu özellikteki 15-16 gemiden birisi.

Operasyonlar büyük oranda yerli personelle yaptklarna ve yerlileme orannn gittikçe arttna da iaret eden Dönmez, Hem Yavuzla hem Fatihle gerek Akdenizde gerekse Karadenizde bu sondajlarmza devam edeceiz. dedi.

Sismik arama gemileri sahada

Ayn zamanda iki tanede sismik aratrma gemisi olduunu anmsatan Dönmez, bunlardan Barbaros Hayrettin Paann u anda adann güneyinde gerek KKTCden alm olduu ruhsat alann ve gerekse kendi verdikleri ruhsat alanlarnda sismik aramalarna, aratrmalarna devam ettiini anlatt.

Dönmez, MTAya ait Oruç Reis Gemisinin ise bir süre Karadenizde çaltn hatrlatarak, u anda o da Marmarada hidrokarbon rezervlerini aratrma çalmalarna devam ediyor. Özetle iki sismik arama gemimiz, iki de sondaj gemimizle bize ait sularda, kta sahalarmzda hidrokarbon zenginliimiz varsa arayp, bulmak için çalyoruz, gayret gösteriyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git