Yaylalar koyun sürüleriyle doldu

Hayvancılığın önemli merkezlerinden olan Muş bölgesindeki yaylalar, sıcak illerden gelen göçerlerin yanı sıra kentteki besicilerin hayvan sürüleriyle şenlendi.

Haberler 13.07.2020 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllar sonra hayvancla açlan yaylalar, binlerce küçükba hayvandan oluan sürülerle renklendi.

Türkiyenin önemli hayvanclk bölgelerinden Muta da güven ortamnn tesis edilmesiyle yaylalarda hayvanclk yapma imkan bulan besiciler ile göçerler, yllar sonra kavutuklar huzurun tadn çkaryor. Yeilin tüm renklerine bürünen, birbirinden farkl çiçeklerle bezenen kentteki 217 yaylada hayvan sürülerini otlatan besiciler, teknolojiden uzakta doayla iç içe yaamlaryla renkli görüntüler oluturuyor.

YAYLALARIMIZDA HUZUR VAR

Mu Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Aydn, kentte 325 bin büyükba, 1 milyon 84 bin de küçükba hayvan varl bulunduunu söyledi.

Havalarn snmasyla küçükba hayvanclk yapan çiftçilerin yaylalara çktn belirten Aydn, unlar dile getirdi:

Önceki yllarda terör belasndan dolay yaylalara çkamayan vatandalarmz, baarl operasyonlarn ardndan huzur ve güven ortamnn salanmasyla yaylalar kullanmaya balad. u anda yaylalarmzda huzur var. Düzenli olarak yaylalara giderek besicileri ziyaret ediyoruz. yi bir ekonomi var burada. Güzel bir süreç iliyor. Yaylalarmzla beraber 3,5 milyon dönüm meramz var. Kentimizdeki 217 yaylada sadece bizim hayvanlarmz deil, dier illerden gelen göçerler de hayvanlarn otlatyor. Özellikte Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Batman, Elaz ve Siirt illerinden göçerler, yaklak 300 bin küçükba hayvanla bölgeye geliyor.

HAYVAN VARLIIMIZ ARTTI

Huzurun salanmasyla hayvancln ekonomiye katksnn da arttn vurgulayan Aydn, daha önce 900 bin olan küçükba hayvan saysnn 1 milyon 84 bine yükseldiini, insanlarn yeniden hayvancla yönelmeye baladn aktard.

Hayvan yetitiricilerinin artk korkmadan yaylalara çkabildiine dikkati çeken Aydn, Bu sayede yaylalarmz enlendi. Ülke ve Mu ekonomisine büyük katk salad. u anda yaylalarmzda güven ve huzur ortam var. Besiciler Mu Ovasn tercih ediyor. limiz verimli yayla ve meralara sahip. Burada otlayan hayvanlarmzn hem etleri lezzetli hem de sütleri doal oluyor. Bu nedenle hayvanclmz her geçen gün büyüyor. Geçen yla göre küçükba hayvanda yüzde 5, büyükba hayvanda ise yüzde 7 orannda bir art meydana geldi. Bu ivmenin süreceine inanyorum. ifadelerini kulland.

YAYLALARDA HUZURUMUZ YERNDE

Besicilerden Sacit Sönmez ise havalarn snmasyla yaylalara çktklarn belirterek, 10 bin hayvanmz var. Yaylamz bize yeterli gelmiyor. Burada huzurumuz yerinde. 45 gündür yayladayz. Burada yaz geçirdikten sona köye döneceiz. dedi.

Besici Erdal Aslan da tek geçim kaynaklarnn hayvanclk olduunu ifade ederek, yaz boyunca yaylalarda hayvanlarn otlattklarn, elde ettikleri sütle yaptklar ürünleri satarak geçindiklerini aktard.

Ana Sayfaya Git