Yaylalarda süt ürünleri

Muş'un yaylalarında kadınlar süt ürünleri yaparak bütçelerine katkı sağlıyor

Haberler 02.07.2020 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta havalarn snmasyla yaylalara çkan kadnlar, yazn kavurucu scana ramen günün büyük bölümünü süt sap yourt, peynir, tereya yaparak geçiriyor.

Her yl aileleriyle yaylalarda kalan kadnlar, kurduklar çadrlarda teknolojiden uzakta doayla iç içe yaamlarn sürdürüyor.

Sabah erkenden uyanarak çobanlara kahvalt hazrlayan, daha sonra çadrlar temizleyip odun ateinde yemek piiren kadnlar, buradaki ilerini bitirdikten sonra yüksek kesimlerde otlatlan koyunlar samaya balyor.

Elde ettikleri sütle yourt, peynir, tereya yaparak aile bütçesine katk sunan kadnlar, günün ilk klaryla balayan mesailerine hava kararncaya kadar devam ediyor.

MUUN YAYLALARI

Kadnlardan Zekiye Özcan, her yl mays aynda yaylaya çktklarn, burada gün doumundan hava kararncaya kadar çaltklarn söyledi.

Günde iki kez koyunlar sadklarn anlatan Özcan, Sabah çobanlara kahvalt hazrlyoruz. Daha sonra ev ilerine, yemek ve peynir yapmna balyoruz. Otlamaya götürülen hayvanlar döndüünde sam ilemini yaparz. Bu yaam tarz, yazn buradaki yaylalarda, kn ise scak illerde ayn ekilde devam ediyor. Geçim kaynamz hayvanclk olduu için sürekli yaylada kurduumuz çadrlarda kalyoruz.

Geçim kaynaklarnn hayvanclk olduunu belirten Zehra Yaldz ise elde ettikleri sütle yaptklar ürünleri satarak aile bütçesine katkda bulunduklarn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git