Yaz saati değişmiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaz saati uygulamasının etkilerinin yakından izlendiğini, bu aşamada saat uygulamasının yeniden değiştirilmesine yönelik alınmış herhangi bir karar veya bu yönde yapılan herhangi bir hazırlık bulunmadığını belirtti.

Haberler 11.10.2017 - 07:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Albayrak, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulunun, yaz saati uygulamasna ilikin yazl soru önergesini yantlad.

Yaz saati uygulamasnn etkilerinin bilimsel olarak incelenmesi ve raporlanmas amacyla Bakanlk koordinatörlüünde, stanbul Teknik Üniversitesi (TÜ) tarafndan bilimsel bir çalma gerçekletirildiini ifade eden Albayrak, aratrma sonuçlarnn yaz saati uygulamasnn enerji tüketimine etkisi ile psikolojik-sosyolojik etkilerinin incelenmesi olarak iki ksmda ele alndn kaydetti.

YAZ SAAT UYGULAMASI

Berat Albayrak, aratrma sonuçlarnn, Türkiyenin jeopolitik konumu ile dousu ve bats arasndaki doal saat farklar da dikkate alndnda uygulanmakta olan saat diliminin sürekli GMT+3e geçirilmesinden elde edilecek enerji verimlilii kazanmlar ile psikolojik-sosyolojik etkilerin yarataca olumsuzluklarn da azaltlmasna katk salayacan gösterdiini vurgulad.

30 Ekimden itibaren k saati uygulamasna geçilmeyerek yaz saati uygulamas etkilerinin görüldüü dönemin baladn anmsatan Albayrak, u deerlendirmelerde bulundu:

Ksa süreli veriler üzerinden yaplan analiz, tasarruf açsndan olumlu olmakla birlikte veri miktar, çeidi, istatistiksel karlatrlabilirlik yöntemleri gelitirilerek daha detayl çalma yaplmasna devam edilmektedir. Bununla birlikte, 8.00-17.00, 8.30-17.30, 9.00-18.00 mesai saatleri için ayr ayr 81 il için çalma yaplm, yaz saati uygulamasnn toplam aydnlk süresini artrd tespit edilmitir. Dier yandan enerji tasarrufuna dair de analizler, önce/sonra analizi eklinde yaplmaktadr. Bu çalmalarda da elektrik tüketiminde stanbul Teknik Üniversitesinin raporunda yer alan tasarruf hesaplamalarna uygun olarak olumlu etkisi gözlemlenmektedir.

AKAM MESALERNDE

Yaz saatinin tüm yl boyunca uygulanmasyla akam mesai ve okul çklarna denk gelen karanlk zaman diliminin azaltldn, ancak oluan karanln, bat illerinde sabah saatlerini ksmen etkilediini ifade eden Albayrak, Dier yandan k saati uygulamasnn yapld geçtiimiz yllarda yine 7.30 ve öncesi evden ayrlmak durumunda kalan örenciler karanlkta yola çkmakta, ayrca 16.00 ve sonrasnda karanlkta dönmekte idi. Yaz saati uygulamas ile çocuklarn karanlkta yolculuk etmesi en azndan akam saatlerinde engellenmi olmaktadr. dedi.

Albayrak, Bakanlar Kurulu karar ile ülkemizde yaz saati uygulamasnn yl boyunca uygulanmasna geçilmi olup, uygulamann etkileri yakndan izlenmekle birlikte bu aamada saat uygulamasnn yeniden deitirilmesine yönelik alnm herhangi bir karar veya bu yönde yaplan herhangi bir hazrlk bulunmamaktadr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git