Yazılım ekosistemi güçleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılımcı sayısını mutlaka artırmak gerektiğini belirterek, "Çünkü ileride mesleklerin dönüşümüyle beraber açık çok daha fazla hale gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını artırmak için yeni programları bire bir devreye sokuyor." dedi.

Haberler 27.09.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEKNOFEST 2021, Milli Teknoloji Hamlesi ruhunu bu yl da tüm katlmclara yaatt. Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi, Türkiyenin ilk siber lisesi, Teknopark stanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencilerine siber güvenlik eitimleri düzenledi.

5 gün süren eitimde her gün alannda uzman eitmenler farkl konularda gelecein siber kahramanlarna eitimler verdi. HackIstanbul finalinin ardndan mini bir Bayra Yakala Yar (CTF) de örenciler için düzenlendi. 5 günlük eitimin sonunda örencilere yaplan mini CTFde örenciler ödüllerini Bakan Varank ile Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi Bakan Ali Taha Koçtan ald.

Varank ile Koç, HackIstanbulun Mükafat Avcl (Bug Bounty) formatnda gerçekletirilen final turu yarmaclaryla da bir araya geldi.

Lise örencilerinden, yüksek lisansn tamamlam kiilere kadar geni eitim düzeyi yelpazesindeki katlmclarla sohbet eden Varank, daha sonra HackIstanbul ve TEKNOFESTe ilikin deerlendirmede bulundu.

BU LERE YATIRIM YAPMAK çOK ÖNEML

Varank, HackIstanbulun Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisinin düzenledii vizyoner bir yarma olduunu vurgulayarak, uluslararas yarmada farkl senaryolarda takmlar ya da bireysel yarmaclarn açklar bulmaya ve ödüller kazanmaya çaltklarn anlatt.

4 yldr düzenlenen yarmann her sene üzerine koyarak ilerlemeye devam ettiini dile getiren Varank, Gerçekten bu tip ilere yatrm yapmak çok önemli. Özellikle siber güvenlik alannda devasa firmalarn bile bulamad hatalar, bu iten anlayan uzmanlar kolaylkla bulabiliyor. Dolaysyla bu tip yarmalarla biz hem farkndalk oluturmak istiyoruz hem de gerçek manada sektörde çalan insanlarla irtibat kurmak, bir network oluturmak onlardan da haberdar olmak istiyoruz. diye konutu.

ÖRENCLERMZN YETKNLKLERN GELTRM OLMALARI MUTLU EDYOR

Varank, siber güvenlik lisesinde okuyan örencilerle de bir araya geldiini belirterek, unlar kaydetti:

Bu Türkiyede yeni uygulanmaya balam bir meslek lisesi program. Siber güvenlik uzmanlarn daha lise seviyesindeyken yetitirmeye çalan Milli Eitim Bakanlmzn balatt Teknopark stanbulun büyük bir destek verdii proje. Geçmiinde biraz kod yazma olan bilgisayar bilimlerinde master yapm biri olarak diyebilirim ki lise örencilerimizin daha birinci snftayken bu kadar kabiliyetlere sahip olmas, yetkinliklerini bu kadar gelitirmi olmalar insan mutlu ediyor.

Varank, TEKNOFESTi uluslararas marka yapma çalmalar kapsamnda HackIstanbulu da siber güvenlik alannda çalan büyük ve mehur hackerlar da cezbedebilecekleri bir yarma haline getirmek istediklerini bildirdi.

Yazlmn artk dünyann vazgeçilmez bir alan olduuna iaret eden Varank, u ifadeleri kulland:

Üretim de dahil olmak üzere her sektörde artk yazlmn girmedii bir alan yok. Biz son dönemde ülkemizdeki yazlmc saysn gelitirmeye dönük yeni yeni programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 isminde yeni bir yazlmc okulu açtk. Burada tamamen birbirinden örenme metoduyla örenciler takmlar kurarak hiçbir öretmen olmadan kendilerini yazlmc olarak yetitiriyorlar. TEKNOFEST kapsamnda Google, Giriimcilik Vakf ve T3 Vakf yine Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi ve Bakanlmz ortaklnda yeni bir online yazlm ve oyun gelitirme okuluna imza attk. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate varan eitim alacaklar.

LGDEN MEMNUNUZ

Varank, yazlmc saysn mutlaka artrmak gerektiine dikkati çekerek, çünkü ileride mesleklerin dönüümüyle beraber açk çok daha fazla hale gelecek. Türkiye de bu manada yazlmc saysn artrmak için yeni programlar birebir devreye sokuyor. dedi.

TEKNOFESTi uluslararas marka haline getirmek istediklerini ifade eden Varank, dünyada bir fikri olan, teknoloji gelitiren, yeni bir giriim kuran herhangi bir gencin ilk olarak TEKNOFESTi düünmesini istediklerini vurgulad.

Varank, bunun yolunun da uluslararas networkü geniletmekten geçtiini belirterek, unlar söyledi:

Bu sene çok daha fazla uluslararas takm yarmalarmza katld. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycandan takmlar farkl teknoloji yarmalarnda gelip ter döktüler. TEKNOFESTi ne kadar uluslararas hale getirebilirsek o kadar baarl olabileceimize inanyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inallah TEKNOFESTin farkl organizasyonlarn farkl ülkelerde de yapacaz.

BU ÖZGÜVEN HER EYE DEER

Bu yl festivalde birçok yenilik ve ilkin yer aldn anmsatan Varank, nsansz hava araçlaryla insanl uçaklarn beraberce gösteri yaptklarn gördük ki bu dünyada ilk defa olan bir ey. diye konutu.

Varank, TEKNOFESTte yeniliklerin bitmeyeceini vurgulayarak, festivalle Türkiyede bilim, teknoloji, uzay ve havaclk ateini yaygnlatracaklarn dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene daha fazla etkilediini belirten Varank unlara vurgu yapt:

nsansz su alt sistemlerinde Caalolu Anadolu Lisesi öyle algoritmalar yazmlar ki insan hayret ediyor. Beni etkileyen bir hadise yaadm. Biyoteknoloji ve novasyon etkinliinde bir gencimiz elimden tuttu; Sayn bakanm lütfen gelin size projemizi göstereceim. dedi, projesini gösterdi. Bir lise örencisiydi Kütahyadan katlyor, dedi ki: u gördüünüz proje bundan 15 sene sonra Türkiyenin uzay istasyonunda oksijen üretecek biyoteknoloji tabanl projedir. Benim adm unutmayn benim adm Enes bundan 15 sene sonra bunu baardmz göreceksiniz. Bu özgüven gerçekten her eye deer. Bu özgüvene sahip gençlerimiz her eyi baarr. Bizim zamanmzda böyle bir özgüvenimiz de böyle bir imkanmz da yoktu. Biz her eyi onlar için yapyoruz. nallah Türkiyenin geleceini çok parlak görüyoruz. Türkiyeyi teslim edeceimiz güzel gençlerimizin olduunu bu yarmalarda bizatihi yayoruz.

ETM ALAN ÖRENCLER GELECEKTE SBER VATANI KORUYACAK

Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi Bakan Koç da örencilerin alm olduu eitimlerin çok önemli olduunu, eitim alan örencilerin gelecekte siber vatan koruyacan vurgulad.

Koç, TEKNOFEST kapsamnda örencilere 5 gün boyunca alannda uzman siber güvenlik eitmenleri tarafndan eitimler verildiini, amaçlarnn siber güvenlik alannda gençleri en iyi ekilde yetitirmek olduunu ifade ederek, Türkiyenin ilk siber lisesinin gelecekte dijital varlklar koruyacak siber kahramanlar yetitirdiini dile getirdi.

- Ziyaretçilerden youn ilgi

Bakan Varank, daha sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Bakan Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle birlikte festival alannda bulunan ve yerli imkanlarla üretilen scak hava balonunu deneyimledi.

TÜBTAKn standna da ziyarette bulunan Varank, çocuklarla birlikte Biliim ve Bilgi Güvenlii leri Teknolojiler Aratrma Merkezi (BLGEM) tarafndan gelitirilen Katlanabilir Mayn Dedektörü OZAN ile kum havuzunda metal arama etkinliine katld. Varank, festival alannda ziyaretçilerle fotoraf da çektirdi.

Ana Sayfaya Git