Yem piyasası yakın takipte

TMO, hububat ve yem piyasalarında istikrar için devreye giriyor

Haberler 18.06.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat ve yem piyasalarnda istikrar salamak ve ürün arznda oluan aç kapatmak üzere ihtiyaç duyulan ham maddenin bir ksmn d almla tedarik edecek.

TMOnun internet sitesinde yer alan açklamada, alm fiyatlarnn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan 17 Maysta ekmeklik budayda yüzde 36 artla ton bana 2 bin 250 lira, makarnalk budayda yüzde 36 artla ton bana 2 bin 450 lira ve arpada yüzde 37 artla ton bana 1750 lira olarak açkland ve söz konusu fiyatlarn üreticiler tarafndan memnuniyetle karland anmsatld.

Ancak Türkiyede bu yl ciddi boyutlara varan tarmsal kurakln, hububat ekili alanlarda verim kaybna neden olduu, hasat ilerledikçe kurakln etkisinin belirgin hale geldii ve öngörülen arz aç nedeniyle hasadn henüz ba olmasna ramen hububat piyasa fiyatlarnn arta geçtii belirtilen açklamada, u bilgiler verildi:

YEM PYASASI

Hasat döneminde piyasada oluan yüksek fiyatlar, hububat ham madde olarak kullanan besici, yetitirici ve yem üreticilerinin maliyetlerini artrmakta, hayvansal ürünlerin tüketiciler aleyhine yüksek fiyatlara ulamas ve gda enflasyonu riskini tamaktadr. Bu kapsamda TMO öncelikle ilgili kullanclarn önünü görebilmesi ve fiyat artnn önüne geçilebilmesi amacyla sat fiyatlarn 26 Maysta ekmeklik budayda ton bana 2 bin 450 lira, makarnalk budayda ton bana 2 bin 650 lira ve arpada ton bana 1950 lira olarak ilan etmitir. TMOnun stoklarndaki ürünler ve ilgili sektörlere uygun fiyatla ürün tedarik etmesi, fiyat istikrarnn sigortas niteliindedir. Bu nedenle TMO stoklarnn takviyesi zorunluluk arz etmektedir.

Açklamada, TMOnun 2020-2021 sezonunda 1,8 milyon ton yem ham maddesinin besici ve yetitiricilere uygun fiyatlarla tahsis edilerek yem maliyetlerinin düürülmesine katk salandna iaret edilerek, son olarak haziranda 160 bin ton msrn yetitiricilere ton bana 1950 liradan satld bildirildi.

Üreticilerin ürün arznn devam ettii hasat döneminde TMO tarafndan ilke olarak ithalat ve sat gerçekletirilmedii vurgulanan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Ancak kuraklk nedeniyle içinde bulunduumuz olaanüstü dönem, olaanüstü önlemleri gerekli klmaktadr. Bu nedenle Kuruluumuz tarafndan hububat ve yem piyasalarnda istikrar salamak ve ürün arznda oluan aç kapatmak üzere ihtiyacmz olan ham maddenin bir ksm d almla tedarik edilerek uygun fiyatla piyasaya arz edilmesi ve gda enflasyonu riskinin önüne geçilmesi planlanmaktadr. Bu dorultuda ilk etapta 320 bin ton arpa ve yaklak 400 bin ton buday ithalat ihaleleri için i ve ilemler balatlmtr.

TMOnun her koulda üreticilerin yannda olmaya devam ettii belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Yem ham maddelerine yönelik gerçekletirdiimiz son hamlelerimizin temelinde hayvansal üretimin belkemii olan besici ve yetitiricilerimizin ihtiyacn gidermek ve hayvanclkla uraan çiftçilerimizin yem maliyetlerinin azaltlmasna katk salamak yer almaktadr. Kuruluumuz piyasalar anlk takip etmektedir. Üretici ve tüketicilerimizi koruyan her türlü tedbir zamannda alnmaya devam edilecektir.

Ana Sayfaya Git