Yeni bir dönem!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nın açıklanmasının üzerinden bir yıl geçerken, bölgedeki iş adamları programın bir an önce uygulamaya konulmasını bekliyor.

Haberler 24.01.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm tarafndan 24 Ocak 2017de detaylar duyurulan Cazibe Merkezleri Programnda, desteklenecek projelerin kararlatrlmas bekleniyor.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar, AA muhabirine yapt açklamada, programn kendileri açsndan, altyap ve üretime dönük son derece cazip destekler sunduunu söyledi.

Program kapsamnda sadece Diyarbakrdan 73 yatrm bavurusu yapldn ifade eden Sayar, Desteklenecek yatrmclar, uzun zamandr açklanmad. Bu da belirsizlie neden oldu. Hatta, 6. bölge desteklerinden faydalanacak yatrmclar da yatrm yapmak yerine bu program bekledi. Programn ksa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz. dedi.

Sayar, program kapsamndaki 23 kente ayn desteklerin verileceine iaret ederek, dezavantajl iller ile yatrm çekme potansiyeli yüksek olan yerlerin ayn desteklerden yararlandrlmasn doru bulmadklarn dile getirdi.

Diyarbakrn yatrm çekmede sknt yaayan bir il olduunu dikkati çeken Sayar, Önerimiz var. Yatrm koullar farkl 23 ile ayn avantajn salanmas, bizim gibi ehirler açsndan handikaptr. Programn, dezavantajl ehirleri daha cazip hale getirecek ekilde uygulanmasnda fayda var. diye konutu.

- 200e yakn bavuru geldi

Van Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Necdet Takva da Cazibe Merkezleri Programnn ana hatlarna bakldnda, ülkede uygulanm en yenilikçi destekleme sistemi olduunu söyledi. Projenin, anahtar teslim fabrika ve makine destei gibi daha önce verilmemi tevikler içerdiini anmsatan Takva, programn açkland dönemde büyük heyecan ve umut yarattn belirtti.

Takva, Vandan proje için 200e yakn bavuru geldiini ve tüm illerde ciddi bavuru saylarna ulaldn vurgulayarak, proje sahiplerinin büyük bir bekleyi içine girdiini dile getirdi.

Aradan bir yl geçmesine karn henüz programn uygulamaya konulmadna ve bu durumun potansiyel yatrmclar için belirsizlik oluturduuna dikkati çeken Takva, öyle devam etti:

u anda Cazibe Merkezleri Program, olas yatrmlarmz bile olumsuz etkiliyor. Mevcut yatrmc ve yatrm planlayanlar da Bekleyelim, devlet yeni destek verecek demeye balad. Yatrm planlarnn tamam askya alnd. Bölgede yatrm yapmay planlayan potansiyel yatrmclarn önünü tkayan, belirsizlik yaratan bir hale geldi. Program, Ekonomi Bakanlna devredildi. Bakanlk, projeleri deerlendirecek. Bu sürecin evkimizi krmasn istemiyoruz.

- Yatrmlarda patlama bekliyoruz

Elaz Ticaret ve Sanayi Odas Bakan dris Alan da program kapsamnda 300 proje bavurusu geldiini ancak sürecin çok uzun sürdüünü söyledi.

Elaz merkezli, Malatya, Adyaman,Tunceli ve Bingölün geçmite 4üncü bölge tevik imkanlarndan yararlandrlmasnn kararlatrldn hatrlatan Alan, 20 Ocakta Resmi Gazetede yaymlanan Bakanlar Kurulu kararyla burasnn da 6nc tevik bölgesine alndna dikkati çekti.

Alan, bu deiiklikle Elazn da 6nc bölge teviklerinden yararlanabileceine iaret ederek, unlar kaydetti:

Artk 6nc bölgede bulunan Diyarbakr, Mu, Bitlise salanan devlet desteklerinin tamam Elazda da geçerli oldu. Bizim en büyük kazanmmz bu. u an yatrmlarda patlama bekliyoruz. Bu destekler, özellikle emek youn sektörlerde çok çok etkili. Gelir vergisi, stopaj ve Sosyal Güvenlik Kurumunun içi pay indirimleri gibi frsatlar önemli. Hatta stanbullu pek çok tekstil firmasyla görümemiz oldu. Son dönemde 2-3 tekstil firmas geldi. Bizim ciddi bir yatrm gelecei konusunda üphemiz yok. Elaz ve bal illerde yatrm için inanlmaz bir ortam olutu.

- Program Ekonomi Bakanlna devredildi

Az gelimi bölgelerde yatrm ortamn canlandrarak istihdam, üretimi, ihracat artrmak ve bölgeler aras gelimilik farklarn azaltmak amacyla hayata geçirilecek Cazibe Merkezleri Program, 24 Aralk 2017de Resmi Gazetede yaymlanan 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname ile Ekonomi Bakanlna devredildi. Resmi Gazetenin Cumartesi günkü saysnda yaymlanan Bakanlar Kurulu kararyla da program kapsamnda yer alan 4üncü ve 5inci bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri (OSB) ile Kiliste bulunan OSBlerde gerçekletirilecek bölgesel olmayan yatrmlarn da 6nc bölge desteklerinden ayn oran ve sürelerde yararlandrlmas saland.

Bakanlar Kurulu, program kapsamndaki bavurular karara balamak üzere ilgili bakanlardan oluturulacak Deerlendirme Komitesinin yaps ve yetkileriyle komitenin çalma usul ve esaslarn da kararlatracak. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan kaynak, Ekonomi Bakanl bütçesindeki ödeneklerden karlanacak.

Program kapsamnda; yatrm yeri, fabrika ve bina yapm, sfr faizli yatrm kredisi, düük faizli iletme kredisi gibi destekler verilecei açklanmt.

Ana Sayfaya Git