Yeni dönem başlıyor!

Başbakanlık Genelgesiyle 10 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarının F klavyeye geçiş süreci yıl sonunda tamamlanacak.

Haberler 25.10.2017 - 08:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernei Genel Bakan ve AK Parti stanbul Milletvekili Ekrem Erdem, milli bir mesele olarak gördükleri kamu kurum ve kurulularndaki F klavyeye geçiin yl sonuna kadar tamamlanacan ve 2018de F klayve döneminin balayacan belirtti.

Erdem, yapt açklamada, Türkçe klavye olan F klavye kullanmn önemsediklerini söyledi.

Kamu kurum ve kurulularnn F klavyeye geçii konusundaki Babakanlk Genelgesinin 10 Aralk 2013 tarihli Resmi Gazetede yaymlandn hatrlatan Erdem, buna göre F klavyeye kademeli bir geçi salanarak, halen kullanmda olan klavyelerin 2017 yl sonuna kadar F klavyeye dönütürülmesinin öngörüldüünü ifade etti.

Erdem, genelge gerei yl sonuna kadar tüm kamu kurumlarnda F klavyeye geçilmi olacan dile getirerek Bunun için ciddi takipçilik ve çalmalar yapld. F klavyeyle ilgili yüzbinlerce broür dattk. F klavyenin önemine dikkat çekildi. Tekraren hatrlatld. Ayrca F klavyeli dizüstü bilgisayar bulma sknts vard. Türkiyede artk dizüstü F klavyeli bilgisayar bulma kolayl salanyor. dedi.

Gönlünün, herkesin kursa giderek 10 parmak F klavye kullanabilmesinden yana olduu belirten Erdem, ancak u anda bilgisayar kullananlarn çounluunun bunu 3-4 parmayla yaptn söyledi.

Q klavye kullanan bir kiinin yaklak 20 günde F klavyeyi ayn hzda kullanabilir hale geldiine iaret eden Erdem, öyle devam etti:

Bizim mücadelemiz 10 parmak kullanmay salamak. Neden? çünkü verimi getirecek. Bu çok zor bir ey deil. Geçtik denildii an biter. F klavyeye Ef klavye diyenlere Azna ac biber süreyim de bir daha unutma. diye latife yapyoruz. Bir yandan da muhabbetle bu ii çözmeye çalyoruz. Önemli skntlarmzdan biri alfabemizin ngilizce seslendirilmesi ki bu bizim yok olmamz demektir. Dilimizin yok olmas demektir. Seslerimizin yok olmas demektir. Düünün bir insan ismini ngilizce seslendirdii zaman farkl bir isim karmza çkar.

BÖYLE BR TALMATIN GÖRMEZDEN GELNMES MÜMKÜN DEL

Erdem, kamu kurumlarndaki ilgililere seslenirken unlar kaydetti:

Babakann genelgesi var. Kamu kurum ve kurululardaki bütün yöneticilerin görevi mevzuat hayata geçirmektir. Böyle bir talimatn görmezden gelinmesi ve tedbir alnmamas mümkün deil. imdi Devlet Malzeme Ofisinden bilgisayar alan herkes, ihaleye giren herkes F klavye olarak girmek mecburiyetinde. Baka ans yok. u anda eitimde F klavye müfredata girdi. Tabletler F klavye olarak datlyor. Eitim aya halledilmi oldu. Basn sektörü bata olmak üzere belli bir kesim zaten F klavyeyi kullanyordu. Dayatmalar brakmlard. Genellikle maliyeciler, gazeteciler, hukukçular mesleklerinin gerei olarak daha okuldayken F klavye öreniyorlar.

Erdem, özellikle basn sektöründe çalanlarn hz gerei tercihlerinin F klavyeden yana olduunu, birçok gazetecinin kendisine Bizi bir dertten kurtardnz. F klayve dizüstü bilgisayar bulamyorduk. imdi buluyoruz. diyerek teekkür ettiini aktard.

Ana Sayfaya Git