Yeni dönem başlıyor! Her isteyen yapamayacak

Herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Bakanlık hareke geçti. Yeni dönem başladı. İzmir depreminin ardından çok konuşulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitlerin sınıflandırma ve yeterlilik kriterlerini net bir şekilde belirledi.

Haberler 09.11.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekim aynda TBMMye sunan Özel Sektör Müteahhitlik Hizmetleri çin Snflandrma Esasl Yeterlilik Sistemi raporunda unlar kaydedildi:

2 KISIMDA NCELEME

Sisteme göre; müteahhit yeterlilikleri iki ksmda incelenecek. lki ekonomik ve maliye yani firmann mali gücüne yönelik. Dieri ise mesleki ve teknik. Ekonomik ve mali yeterlilikler üçe ayrlyor. Bunlar bilanço rasyolar, i hacmi yani önceki senelerde elde ettii ciro, üçüncüsü de banka referans. Mesleki ve teknik yeterlilikleri de; i deneyimi ve teknik i gücü olarak ayrlyor.

YEN PARAMETRELER

Müteahhit yeterlilik sisteminde daha önce uygulanan 9 ayr snflandrma, ekim 2020de yönetmelik deiikliiyle, sektörün de talepleri üzerine 15e çkarld.

60 BN MÜTEAHHT KAYITTA

2012den 2019a kadar sistemde 350 bin civarnda müteahhit kayd vard. Bunlarda hiçbir yeterlik aranmad. Yeterlilik sistemi kurulduktan sonra müteahhitlere yeterlik verilmeye baland. Eylül 2020ye kadar 60 bin müteahhit kayd yapld. Bunlarn 45 bini H grubu.

7 KAT SINIRI

Yeni balayan bir müteahhit H grubunda olacak ve tek projede 7 kata kadar binalar için 1.923 metrekare i yapabilecek. 2020 içinde 2.9 milyon TLlik i üstlenebilecek. deneyimi arttkça bir alt gruba geçecek. En deneyimli müteahhitler A grubu olarak yetki alacak ve i deneyimi tutar 143 milyon TL olacak.

BANKA REFERANSI

Yeni balayan, H grubu mütehahhitler dndaki tüm grup müteahhitlerinden banka referans istenecek.

FLAS EDENE BELGE YOK

Müteahhitlerin sicilleri tutulacak. flas edenlere yetki belge numaras tahsis edilmeyecek. Son üç yl içerisinde yarg kararyla, hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çkar salama, anlama, rüvet suretiyle veya baka yollarla sözlemeye ilikin ilemlere fesat kartran veya buna teebbüs edenler belge alamayacak.

BE YIL YASAK

mar mevzuatna aykr imalatlar süresinde düzeltmeyenler 1 yl, aykrlk can ve mal güvenliini tehdit ediyorsa 5 yl, vergi ve sigorta borcu olup da yap sahiplerince iskan alnrsa 1 yl i yapma belgesi alamayacak.

ONLNE TAKP

Müteahhitlerin i deneyim tutarlarndan, teknolojik açdan üstlenebilecekleri i miktarlarna kadar her detay online olarak kontrol ve takip edilecek.

Ana Sayfaya Git