Yeni dönem başlıyor! O ilanlara ceza var!

Emlak sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Sahibinden kiralık satılık daire ilanı verenlere ceza geliyor. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’nin 31 Ağustos 2020’de yürürlüğe girecek olmasıyla birlikte emlak satışı ve kiralamasında bir dönem sona eriyor. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olmayan işletmeler sahibinden kiralık satılık daire satışı yapamayacak. Yapmaları durumunda ise cezai işlem uygulanacak. Emlakçılık yetki belgesi olmadan çalışmaya devam eden emlakçılara ise durumun tespit edilmesi halinde 25 bin TL para cezası kesilecek. Ayrıca vatandaşların da kendi başına daire alım satımı yapması mümkün olmayacak.

Haberler 08.05.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok kii gayrimenkul satn alrken ya da kiralarken sahibinden olmasna dikkat ediyor. Böylece arada araclar olmad için ödeme kalemleri de azalyor. Farkat artk sahibinden ilan verenler cezai yaptrmla karlaacak. 31 Austos 2020de yürürlüe girecek olan Tanmaz Ticareti Yetki Belgesi uygulamas ile bu belgeye sahip olmayanlar kiralama ya da sat yapamayacak.

Ticaret Bakanl tarafndan ilk olarak 5 Haziran 2018 tarihinde hazrlanan ancak süreçte düzenlemeler için çok kez yürürlüe giri tarihi ertelenen Tanmaz Ticareti Yönetmelii için son tarih 31 Austos 2020 olarak duyuruldu.

Resmi Gazete ile yaymlanan son düzenlemeye göre Tanmaz Ticareti Hakknda Yönetmelik için verilen son tarih 31 Austos 2020 olarak duyurulmutu. Yani 31 Austos 2020 tarihi itibari ile yeni bir erteleme karar çkmad takdirde tanmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüe girmi olarak kabul edilecek.

25 BN TL CEZA ÖDEYECEKLER

Yaplan düzenlemenin ardndan sahibinden satlk ve kiralk daire ilanlar da bu kiilerin yetki belgesi olmamas nedeni ile otomatik olarak yasaklanm olacak.

Bundan sona vatanda kendine, babasna, kardeine, eine ait olan konut, daire, iyeri ve arsa gibi tanmazlar için hiçbir ekilde sat ilemi yapamayacak. Konu hakknda tüm yetki emlakçlara geçmi olacak. nternetten kiralk daire ya da satlk ev gibi sahibinden satlk ilanlar sadece yetki belgesi olan emlakçlar tarafndan verilecek. nternet üzerinden ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçlara ait olacak.

Emlakçlk yetki belgesi olmadan çalmaya devam eden emlakçlara ise durumun tespit edilmesi halinde 25 bin TL para cezas kesilecek. Yetki belgesi almayan emlakçlarn da çalmalarna izin verilmeyecek. Emlakçlk yetki belgesi almak isteyen kiilerin ise mutlaka belirli kriterlere sahip olmalar istenecek. Bu sayede emlak sektörüne de yeni bir çeki düzen getirilmi olacak ve hem sektörün hem de vatandalarn ikayetlerine bir çözüm bulunmu olacak.

Ana Sayfaya Git