"Yeni emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmeli"

"Emekli aylıklarının karma sisteme göre hesaplanması, özellikle de 2008 ekim ayı sonrası dönemde SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların aylıklarında ciddi kayıplara yol açmıştır. Bu nedenle 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine dönülmeli ve kendi içinde adaleti sağlayan yeni bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir"

Haberler 27.07.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED), kendi içinde adaleti salayan yeni bir emekli ayl hesaplanma sistemi uygulanmas talebinde bulundu.

Türkiyenin dört bir yanndan Ankaraya gelen 108 ube bakannn katlmyla toplanan TÜED Bakanlar Kurulu, emeklileri yakndan ilgilendiren konular görütü.

Yaplan deerlendirmelerin ardndan TÜED Bakanlar Kurulundan yaplan açklamada, emeklilere dini bayramlar öncesinde bin lira ikramiyenin verilmesinde emei geçenlere teekkür edildi.

Sosyal diyaloun ve uzlama kültürünün büyük önem tadna dikkat çekilen TÜED Bakanlar Kurulu açklamasnda, u taleplerde bulunuldu:

Bakanlar Kurulumuzda deerlendirilen ve çözüm bekleyen taleplerimiz öyledir: SSK, Emekli Sand ve Ba-Kur mevzuatlar, kendi içinde farkllklar öngördüünden emekli aylklarnn hesaplanmasnda ve artrlmasnda eitlik kural salanamamtr. Ayn çat altnda, 2000 öncesi ve sonras dönemdeki sigortal çalmalara ilikin emekli aylklarnn karma sisteme göre hesaplanmas, özellikle de 2008 ekim ay sonras dönemde SSK ve Ba-Kurdan emekli olanlarn aylklarnda ciddi kayplara yol açmtr. Bu nedenle, 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine dönülmeli ve kendi içinde adaleti salayan yeni bir emekli ayl hesaplanma sistemi getirilmelidir.

- Ek ödeme yüzdeleri en az 8-9a yükseltilmeli

SSK, Emekli Sand ve Ba-Kur emekli aylklar arasndaki farkn her zam artnda giderek büyüdüüne iaret edilen açklamada, Kamu toplu sözlemeleriyle memur emeklilerine farkl zamlarn uygulanmas, eitlii ve bütünlüü bozmutur. Emeklilerimize statü fark (içi, memur ve esnaf) gözetilmeksizin seyyanen zam seçeneklerini de kapsayan yeni bir art sistemi getirilmeli ve emeklilerimize refahtan pay verilmelidir. ifadelerine yer verildi.

TÜED Bakanlar Kurulu açklamasnda, ek ödeme yüzdelerinin 4-5 arasnda snrl kalmasnn, emeklileri vergi maduru yapt belirtilerek, u görüler paylald:

Emeklilerimiz zorunlu harcamalarnda yüzde 8-18 arasnda KDV ve ÖTV gibi dolayl vergiler ödemektedir. Emeklilerimize yüzde 4-5 arasnda uygulanan ek ödemeler, 2006 öncesi dönemdeki vergi iadesi uygulamalarnn çok gerisinde kalmtr. Bu nedenle, emeklilerimize yaplan ek ödeme yüzdeleri en az 8-9a yükseltilmelidir.

- Emekliler, katk paylarndan muaf tutulmal

Emeklilerin, çaltklar dönemlerde yüzde 12 orannda genel salk sigortas primi ödediini ve salk haklarnn güvence altna alndn ama yine de hastanede deiik adlar altnda katk paylar ödemeye devam ettikleri vurgulanan açklamada unlar kaydedildi:

Özel salk kurulularnda yüzde 200e varan ilave ücret uygulamas, emeklilerimizin ödeme gücünü at gibi, devlet hastanelerinde younluk yaanmasna neden olmutur. Geçim zorluu yaayan emeklilerimiz, deiik adlar altnda alnan katk paylarndan muaf tutulmaldr.

Ana Sayfaya Git