Yeni imar barışı süreci planlanmıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni bir "imar barışı" sürecinin şu an için söz konusu olmadığını bildirdi.

Haberler 28.02.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurum, Türkiye genelindeki sorunlu yaplar ilgilendiren imar bar uygulamasna ilikin açklamalarda bulundu.

mar barnn yaklak 13 milyon konutu ilgilendirdiini belirten Kurum, sürecin 31 Aralk 2017den önce yaplm yaplar kapsadn söyledi.

Kurum, uygulamann vatandalarn elektrik, su, doal gaz gibi konulardaki sorunlarn amalar, mülklerini teminat olarak gösterebilmeleri ve kat mülkiyetine geçme süreçlerini ileten bir bar süreci olduunu ifade etti.

mar barndan yaklak 7 milyon 400 bin kiinin istifade ettiini aktaran Kurum, bu kapsamda yaklak 24 milyar 744 milyon lira bedel yatrldn dile getirdi.

30 BN YAPI KAYIT BELGES AYKIRILIK NEDENYLE PTAL EDLD

Kurum, imar barna en çok bavurulan illerin banda stanbulun geldiini, bu ili zmir ve Ankarann takip ettiini belirterek, öyle devam etti:

Vatandalarmzn bavurularnn kanuna uygun olup olmadnn ve 31 Aralk 2017den önce yaplp yaplmadnn kontrolünü yapyoruz. Yap kayt belgelerinde aykrlklar tespit ediyoruz, yine yap kayt belgelerinde fiilen sahaya uymayan, doru beyan edilip edilmedii süreçleriyle ilgili kontrol ettiimizde farkllklar görüyoruz. Bu çerçevede gelinen tarih itibaryla yaklak 30 bin yap kayt belgesi aykrlk nedeniyle iptal edilmitir ve bu yaplara ilikin de hukuki süreç balatlmtr. Bu ilemi açkças devam ettireceiz.

Yeni bir imar bar süreci u an için söz konusu deil. diyen Kurum, süreci hakkaniyet, eitlik ve effaflk çerçevesinde yönetecek admlar attklarn vurgulad.

DJTAL KZLERLE KAçAK YAPILARIN TAKBN YAPIYORUZ

Bakanlk tarafndan hayata geçirilen, tüm ehir merkezlerinin 3 boyutlu dijital ikizinin oluturulduu Kentsel Yerleim ve Gelime Alanlarnda 3 Boyutlu Toporafya ve Bina Modeli Oluturma projesine de deinen Kurum, bu uygulamann Elaz depreminde kullanldn söyledi.

Kurum, lazer tarayclar, drone ve HAlardan alnan bilgileri, depremin ardndan sahada birebir karlatrdklarn ifade ederek, Bacas yklan veya farkl bir çöküntü oluan binalar dijital ikizleriyle tespit ettik. Dijital ikizlerle kaçak yaplarn takibini de yapyoruz. Eski uydu görüntüleri yeni görüntülerle karlatrlarak, nerede ne farkllk var net bir ekilde görünüyor. bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git