Yeni istihdamlar hayata geçiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "2019 yılında 2,5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz. Türkiye, ekonomide yeni bir hikaye yazmaya başlamıştır. Kimsenin endişesi olmasın, nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkmış olacak" dedi.

Haberler 26.02.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) kiz Kulelerde, Buras Türkiye burada i var sloganyla stihdam Seferberlii 2019 Tantm Toplants düzenlendi. Toplantya, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ve 81 ilden 1000e yakn i insan katld. Toplantda konuan Bakan Albayrak, bugün Türkiyenin istihdam alannda devrimi yaadn söyledi. Hükümetin çok zor dönemde göreve geldiini belirten Albayrak, 2019 ylnda 2,5 milyon yeni istihdam hayata geçireceiz. Geçtiimiz yl austos aynda balayan finansal dalgalanmalarn etkisini en aza indirmek için güçlü duru sergiledik. Bu süreçte uzun vadeli programlar hazrladk. Hedef ve stratejimizi belirledik ve çalmalara hzla baladk. KOB, esnaf ve sanayicimiz günbegün rahatlama hissediyor. 2009 ylndan bu yana yaklak 10 milyon yeni istihdam oluturuldu. Bölgesel istihdam teviklerini 1 yl uzatma karar aldk. Halen 51 il ve 2 ilçede uygulanan 6 puanlk SGK teviki 2019 ylnda da devam edecek. 1 ubat ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasnda ie alnan içilerimizin 3 ay süreyle tüm prim, vergi ve ücret destei devletimiz tarafndan karlanacak. Biz her alanda üzerimize düeni yapmakla mükellefiz diye konutu.

PYASAYA GÜçLÜ DESTEK ORTAYA KOYDUK

Ocak aynda 13 bankann katlmyla Küçük ve Orta Büyüklükteki letmeler (KOB) için 20 milyar liralk kredi paketi müjdesi verdiklerini hatrlatan Bakan Albayrak, Bugün itibaryla kullandrlan kredi ve firma says 67 bin 348 KOBmize, 20,3 milyarlk kredi tamamland. imdi yeni bir paket geliyor, bu hafta açklayacaz onu. Bugün itibaryla yine esnaf kredilerinde 66 bin 236 esnafmza 6 milyar 238 milyon liralk kredi tutarna ulald. Mart sonunu bulmadan 10 milyar liralk kredi paketinin ilk bölümünü esnafmza bu süreçte kullandrm olacaz. 10 günde KDV iade sürecini hayata geçirdik. te sadece bir çrpda saydmda görüyoruz ki birileri IMF çrtkanl yapp, sözde onlarn verecei parann çok üstünde bir paray u birkaç ay içinde esnafmz kullandrarak, piyasaya güçlü bir destek ortaya koyduk dedi.

FAZLERDE AUTOSUN, EYLÜLÜN ETKS SLND

Atlan her admn piyasalardaki gücünü ve etkisini günbegün gösterdiini kaydeden Bakan Albayrak, öyle devam etti:

Faizlerde austosun o etkisi, eylülün o etkisi tamamen silindi. Tahvil faizlerinde mays, haziran seviyelerine geldik. Mevduat faizi yüzde 30lara çkmt, yüzde 20nin altna geldik. Düü devam ediyor, hzla düecek. Ticari kredi faizlerindeki 40larda olan seviyeler 20lerin altna geldi. Ocak aynda kullandrlan nominal krediler 7,7 milyar lira art gösterirken, 20 ubat itibaryla bu rakam nominal art olarak 24,8 milyar liraya çkm durumda. Yani bankaclk sektörümüz likidite anlamnda hzl bir ekilde büyümeye devam ediyor. Tahmin ediyorum ubat sonu bu gidile 30 milyara yakn bir rakam yakalayacaz. 2018 gibi zor yla ramen dorudan yabanc yatrm rakamyla 2019da daha da büyümeye devam edeceiz. Ben aylardr hep unu ifade ettim; aralk kasmdan, ocak aralktan, ubat da ocaktan daha iyi olacaktr. imdi bakyorum ubat rakamlarna, dediimizden çok daha iyi noktaya geldik. Mart, nisan ve mays aylar çok daha iyi performansn sergilendii bir dönem olacak.

NSAN SONRASI DAHA GÜçLÜ EKONOM ORTAYA çIKACAK

Bakan Albayrak, Türkiyenin ekonomide yeni hikaye yazmaya baladn vurgulayarak, Evvelki hafta zmirde, Gazi Mustafa Atatürkün zmir ktisat Kongresindeki sözlerini konutuk. 96 yl önceki süreç ayn bugünü anlatyor. Yeni Türkiye, güçlü Türkiye, yeni ekonomi, kskananlar, içeriden, dardan bu sürece müdahil olmak isteyenlere ramen yeni, genç ve güçlü Türkiyeyi gümbür gümbür nasl ortaya koyduysak 100 sene önce bugün bu yeni yüzylda, yeni dengelerin olutuu dönemde bu adm atmak zorundayz. Kimsenin endiesi olmasn. Nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çkm olacak dedi.

BAKAN SELçUK: SORUMLULUK ALMA VAKT

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Selçuk ise istihdam seferberlii ile milyonlarca kiinin hayatna dokunacaklarn belirterek, unlar söyledi:

verenlerimizin nisan ay sonuna kadar salayaca her ilave istihdam için 3 ay boyunca prim ve vergilerin yan sra ücreti de devlet olarak biz karlayacaz. zleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceiz. Bu yeni tevikin de apaçk ortaya koyduu gibi vatandamzn i bulabilme imkann artrmak ve iverenlerimizin rekabet gücünü artrmak için hiçbir fedakarlktan kaçnmamtr, kaçnmayacaktr. imdi sorumluluk alma vakti. Mevcut çalanlarna ilave olarak ie alnan her bir sigortalnn asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerini 12 ay boyunca karlamaktayz. 2016da balattmz asgari ücret desteine bu yl da devam ediyoruz. Geçen yl 9 ay olarak uygulanan destein süresini bu yl 12 aya çkardk. 500 ve üzeri olan çalan olan i yerlerinde 101 lira, 500ün altnda çalan olan i yerlerinde ise 150 lira asgari ücret destei vermekteyiz.

Ana Sayfaya Git