Yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı

Irak merkezi hükümeti, yaklaşık 350 kilometre uzunluğunda ve günlük 1 milyon varil taşıma kapasitesine sahip yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı döşeyecek.

Haberler 29.11.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Petrol Bakanl, terör örgütü DEAn Haziran 2014 ylnda Musulu ele geçirmesinden sonra Kerkük petrolünü Ceyhan limanna tayan boru hatlarnn onarlamaz hale gelmesi nedeniyle Türkiye snrna doru yeni bir boru hatt ina edecek.

Söz konusu boru hattnn inasyla birlikte Irak merkezi hükümeti, 16 Ekim tarihinde düzenledii askeri operasyon sonucu Kerkükteki petrol kuyularnda salad kontrolü kaybetmemek ve petrol ihracat konusunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimini (IKBY) bypass etmeyi hedefliyor.

- na edilecek yeni boru hattn güzergah

Terör örgütü DEAn yaklak 3 yl boyunca elinde tuttuu bölgelerden geçen her iki petrol boru hattnn onarlmaz durumda olmasndan ötürü, ayn güzergahta 3üncü bir boru hatt döenecek.

Kerkük petrolünü Ceyhan limanna tayacak boru hatt, Salahaddin vilayetinden balayp Kerkük ve Musuldan geçip Duhokun Fihabur bölgesinden Türkiyeye geçecek.

- Hedef 1 milyon varil

Kerkükte Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya, Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol yata bulunuyor. Bu yataklarda birden fazla petrol kuyusu var.

Yaklak 3 yl boyunca IKBYnin denetiminde yer alan Havana ve Bay Hasandan 16 Ekim tarihine kadar günlük 300 bin varil çkarlp ihraç edilebiliyordu.

Irak merkezi hükümetine bal olan Kuzey Petrol irketi ise dier 3 kuyudan ortalama 150 bin varil ihraç edebiliyordu. Kerkük petrol kuyularndan hali hazrda yaklak günlük 450 bin varil çkarlyor.

Irak Petrol Bakan Cebbar Luaybi, 17 Ekim tarihinde yapt açklamada, yabanc petrol irketlerinin yatrmlar sonucu Kerkükteki petrol ihracat kapasitesinin günlük 1 milyon varile çkarlmasn hedeflediklerini söylemiti.

- Boru hattnn tarihçesi

Türkiye ve Irak arasnda 1973 ylnda imzalanan anlama sonucu, toplamda 986 kilometre uzunluunda olan birinci boru hattnn inas 1976 ylnda tamamland. Daha sonra buna paralel olarak yaplan ikinci boru hatt ise 1985 ylnda ina edilmeye baland ve iki yl içerisinde tamamland.

Normal artlarda 1 milyon 400 bin varil tama kapasitesine sahip olan petrol boru hatt, 1990 ylndan bu yana hiçbir zaman hedeflenen kapasitede petrol ihraç edemedi. Nedeni ise Irakn Kuveyti igaliyle balayan Birlemi Milletler ambargosu ve ABDnin 2003 ylndaki müdahalesi sonucu meydana gelen çatmalar.

Özellikle 2003 ylndan sonra silahl gruplarn hedefi haline gelen boru hatt, terör örgütü DEAn Haziran 2014 tarihinde Musulu ele geçirmesiyle sevkiyat durdu. Örgüt, boru hattnn Irak topraklarndan geçen güzergahnn büyük ksmn elinde tutunca, Türkiyeye olan ihracat dorudan durduruldu.

Kerkük-Ceyhan petrol boru hattnn Irak içerisinde toplam uzunluunun yaklak 350 kilometre olaca kaydedildi.

Ana Sayfaya Git