Yeni kıdem sistemi 82 milyona yarayacak

Kıdem tazminatında yeni bir sayfa açılıyor. Yeni sistem “sıfır mağduriyet” sözüyle yıl sonuna kadar 82 milyonu kucaklayacak...

Haberler 16.04.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emeklilikte ikramiye, isiz kalndnda güvence, iine hakl neden olmadan son verildiinde ödenmesi gereken kdem tazminatnda yeni bir sayfa açlyor. Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak bakanlnda içi ve iveren tarafnn bu hafta ilk toplanty yapmas beklenirken, hükümet sfr maduriyet sözüyle ylsonuna kadar 82 milyonu kucaklayan bir kdem modeli ortaya koyacak.

Devlet güvenceli yeni sistemle yüzde 8 olan kdem alanlarn oran yüzde 100e çkacak, çalann düük kdemle çalmas önlenecek. Yeni ie girende Kdem Tazminat Fonuna katlm zorunlu, eski çalanda istee bal olmas görüü ön plana çkyor. Kdem tazminatn kaybetme korkusu ortadan kalkacak ve baka ie geçiler kolaylaacak.

Ayrca milyonlarca çalan ilgilendiren ve uzun yllardr tartlan kdem tazminat sistemine ilikin reform çalmalar Cumhurbakanl 2019 Programnda sosyal taraflarla diyalog içinde bütün içilerin eriebilecei bir yapya kavuacak. Bireysel hesaba dayanan bir kdem tazminat sistemi sözü verilirken, hem içi hem de ivereni rahatlatan bir model ortaya konulacak.

DÜÜK KIDEM SONA ERECEK

Fon sistemindeki temel amaç çalann gelecekteki maddi durumunu korumak, düük kdemle içi çkarlmasn önlemek olacak. Kdem tazminat planlanr hale gelecek. çalanlarn düük kdem tazminat oranlaryla karlamasnn önüne geçilecek. çalanlarn düük kdemle iten çkarlmasn önleyecek düzenleme yaplacak. Kdem kazanmadan sözlemesi bitenin de paras birikmi saylacak.

BREYSEL HESABA DAYALI OLACAK

Cumhurbakanl 2019 Programnda da vurguland gibi bireysel hesaba dayal bir sistem kurulmas öngörülüyor. Her çalann bireysel emeklilik sisteminde olduu gibi bir hesab olacak. Prim kesintileri bu hesapta birikecek. Devlet kontrolünde olacak bu hesaplarn dünya örneklerinde olduu gibi bireysel emeklilik irketlerince iletilmesi konusu üzerinde çallacak.

FONDA KALMA SÜRES

Mevcut sistemde istifa edenler tazminat alamyor. Yeni düzenlemeyle birlikte istifa eden de kdem tazminat alacak. Bunun için sistemde asgari belli süre kalmak gerekecek. Birikim Fonda kald sürece nemalanacak. Daha önceki görümelerde 5-10 yl gibi süreler gündeme gelirken yeni sistemde kaç yl süreyle fonda biriken paraya dokunulmayaca kdem masasnn en önemli balklarndan biri olacak.

DEKLNDE SÜRECEK

Kdem alabilmek için istifann hakl nedene dayanmas zorunlu olmayacak. ten ayrlma, yeni ie geçite ayn hesap üzerinden kdem devam edecek

GÖNÜLLÜ MÜ ZORUNLU MU?

Daha önceki çalmada yeni sistem yürürlüe girdiinde bir ite çalmakta olanlarn kdem tazminat bakmndan eski sisteme tabi olmas öngörülmütü. e ilk girenler ve i deitirenlerin yeni sisteme dahil olmas bekleniyor.

STHDAMI DA CANLANDIRACAK

Kdem tazminatn kaybetme korkusu son bulacak. Bu da yeni ilere geçme konusunda çalana cesaret verirken igücü piyasas canlanacak.

Ana Sayfaya Git