Yeni mercimek çeşitleri verimi katlayacak

Şanlıurfa'da GAPTAEM tarafından geliştirilen ve tescillenen iki yeni kırmızı mercimek çeşidi ile verim dekar başına 50 ila 100 kilogram artacak.

Haberler 09.08.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede en fazla Krmz mercimein üretildii Güneydou Anadolu Bölgesinde gelitirilen Mert ve Atacan isimli yeni mercimek çeidi, verimi yüzde 70e kadar artracak.

Bölge ürünlerinin verimlilii ve çeitliliine katk sunmak amacyla faaliyet yürüten Güneydou Anadolu Projesi Tarmsal Aratrma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, 10 yl akn süredir yürüttüü çalmalarda iki yeni mercimek çeidi gelitirdi.

Tescili yaplarak Mert ve Atacan isimleri verilen yeni çeitler, Türkiyenin krmz mercimek ihtiyacnn büyük bölümünü üreten bölgede, verimi dekar bana 50 ila 100 kilogram artracak.

GAPTAEM Müdürü brahim Halil çetiner, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyede geçen yl 2 milyon 354 bin dekar alanda krmz mercimek üretimi yapldn söyledi.

Türkiye mercimek üretiminin yüzde 95inin Güneydou Anadolu Bölgesinde gerçekletiini belirten çetiner, çiftçilerin sertifikal tohum bulamamas nedeniyle yllardan beri dier çeitlerle karm olan mercimek tohumunu ekmek zorunda kaldn ifade etti.

Kark tohumlarn çiftçiler ve verim açsndan büyük sorun oluturduunu vurgulayan çetiner, Kark mercimein bir çeidi hasada gelirken bir çeidi yeil kalyor ve hasatta problem yaanyor. Ayrca farkl özelliklerde olduklar için verimleri de düük. dedi.

- Milli ekonomiye katk

Uzun yllardan beri yürüttükleri çalmalar sonucunda iki yeni çeit mercimek gelitirdiklerini aktaran çetiner, nisan aynda tescillenen yeni çeitlerin ortalamann çok üstünde verim saladn belirtti.

Yeni çeitlerin çiftçilere birçok açdan büyük katk sunacan kaydeden çetiner, öyle devam etti:

Bu iki yeni çeidimiz, hem makineli hasada uygun hem sertifikal tohumu rahat bulunabilecek hem de TÜK verilerine göre dekar bana olan ortalama 150 kilogram verimi, 200-250 kilograma çkarm olacak. Türkiyede 2 milyon dekardan fazla alanda, dekar bana 50 kilogram mercimek üretimi yapldn düünürsek üretime büyük bir ivme kazandracak. Yine ülkemizde mercimek tüketiminin ve baklagil ihtiyacmzn da fazla olduunu düünürsek, yeni çeitlerimizin hem bölge hem ülke ekonomisine büyük katk sunacan umut ediyoruz.

Projeyi yürüten yüksek ziraat mühendisi Hasan Aslan da bölgenin kurak alanlarnda krmz mercimek ekiminin yapldn belirtti.

Gelitirdikleri yeni çeitlerin bölge illerinde rahatlkla yetitirilebileceinin altn çizen Aslan, öyle konutu:

Tescili yaplan çeitlerimiz erkenci çeitlerdir. Bu çeitlerimiz u anda ekimi yaplan dier çeitlere göre yüzde 60-70 orannda daha verimli. Bu verim çiftçilerimiz için çok ciddi bir kar oluturacak. Tabii bu verim oran sadece anlurfada deil Diyarbakr, Adyaman gibi farkl ilerde yaplan denemelerde de ayn sonucu vermitir. u anda ekimi yaplan krmz mercimek çeitlerinde üreticilerimiz sertifikasz kark tohum kullandklarndan dolay bitkinin bir ksmnn kuruduunu, bir ksmnn yeil kaldn, bir ksmnn da hafif sarardn görüyorduk. Bu da çiftçilerin i gücünü, hasadn etkiliyordu. Tescilli yaplan her iki çeidimiz ayn anda hasada geliyor ve hasatta kolaylk salyor. Yine topraa doru yatmaya dayankl ve boyu yaklak olarak 45 santimetre olduundan dolay makineli hasat için de uygundur.

Ana Sayfaya Git