Yeniden yapılandırma!

Bazı kamu kurumlarına olan borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihi gün sonuna kadar ilgili idareye başvurmaları gerekiyor.

Haberler 15.06.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanlnn, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna likin 7326 Sayl Kanun Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile, Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna likin Kanun uyarnca, Bakanla bal tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklar, il özel idareleri ve belediyeler ile Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklarna (YKOB) ait alacaklarn yaplandrlmas, matrah ve vergi artrm, iletme kaytlarnn düzeltilmesine ilikin hükümlerinin uygulamasna dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kanun kapsamnda 30 Nisan 2021den (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilikin vergi ve bunlara bal vergi cezalar, gecikme faizleri, gecikme zamlar yer alyor. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçlularn 31 Austos 2021 tarihi gün sonuna kadar ilgili idareye bavuru yapmalar art bulunuyor.

Bakanla, il özel idarelerine, belediyelere, büyükehir belediyelerine, YKOBlara, büyükehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bal tahsil dairelerine olan borçlarn ödemek isteyenlerin, borçlu bulunduklar tahsil dairelerine yazl bavurmalar gerekiyor.

Bakanla bal vergi dairelerine olan borçlar için Gelir daresi Bakanlnn (GB) internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkive.gov.tr) üzerinden bavuru yaplabilecei gibi bal bulunulan vergi dairesine dorudan veya posta yoluyla ya da dier vergi daireleri araclyla bavurulabilecek.

Borçlularn birden fazla vergi dairesine olan borçlar için kanundan yararlanma talebinde bulunmalar halinde, her bir vergi dairesi için ayr ayr bavurmalar gerekiyor.

Mirasçlar, kefiller, irket ortaklar ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu saylan kiiler sorumlu olduklar tutarlar dikkate alnarak ilgili vergi dairesine yazl bavurarak kanun hükümlerinden yararlanabilecek.

Borçlular, toplam borçlar ya da talep ettikleri dönem ve türler açsndan da düzenlemeden yararlanabilecek. Ancak motorlu tatlar vergisi mükelleflerinin, her bir tat itibaryla hesaplanacak toplam borç tutar için bavuruda bulunmalar gerekiyor.

Borçlularn, takip ve tahsilat ilemlerinden dolay açtklar davalardan da vazgeçmeleri art bulunuyor.

Alacak asllar üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zamm gibi feri amme alacaklar yerine Y-ÜFE aylk deiim oranlan kullanlarak hesaplanacak Y-ÜFE tutar alacak asllar ile birlikte ödenecek.

TAKSTLE ÖDEME MKANI

Yaplandrlan borçlarn ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ya da ikier aylk dönemler halinde azami 18 eit taksitte ödenmesi imkan bulunuyor. lk taksit ödeme süresi de 30 Eylül 2021 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek. Azami taksit süresi 18 eit taksit olarak belirlenmi olmakla birlikte 6, 9 ve 12 eit taksitte ödeme seçenekleri de bulunuyor. Taksitli ödeme seçeneinin tercih edilmesi halinde katsay uygulanacak.

Yaplandrlan tutarlarn tamamnn ilk taksit ödeme süresi içinde pein olarak ödenmesi halinde, bu tutarlara katsay uygulanmayacak. Feri alacaklar yerine Y-ÜFE aylk deiim oranlan esas alnarak hesaplanacak tutarlarn yüzde 90 ile Y-ÜFE aylk deiim oranlar esas alnarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizinin yüzde 90nn tahsilinden vazgeçilecek. dari para cezalarnda ise yüzde 25 indirim yaplacak. Yaplandrma sonucu ödenecek alacan sadece feri alacaktan ibaret olmas halinde, feri alacak yerine Y-ÜFE aylk deiim oranlan esas alnarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yaplacak.

Kanun kapsamnda yaplandrlan alacak tutarnn kredi kart kullanlmak suretiyle de ödemesi yaplabilecek. Ancak bunun için araclk yapan bankalarla anlama yaplmas gerekecek.

MATRAH VE VERG ARTIRIM MKANI

Yllk gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma deer vergisi mükellefleri 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yllar için matrah ve vergi artrmndan yararlanabilecek.

Buna göre artrlan vergiler 30 Eylül 2021e kadar (bu tarih dahil) tamamen ödenebilecek. Bu vergilerin ilk taksiti Eylül 2021den balamak üzere ikier aylk dönemler halinde 6 eit taksitte ödenmesi imkan da bulunuyor.

Matrah veya vergi artrm sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamnn ilk taksit ödeme süresi içerisinde pein olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden yüzde 10 indirim yaplacak ve bu vergilere katsay uygulanmayacak.

Ana Sayfaya Git