Yenilenebilir enerji desteği

Diyarbakır'da bir girişimci, devlet desteğiyle kurduğu güneş enerjisi tesisinde enerji üretimine başladı.

Haberler 27.03.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllk güneli gün saysnn yüksek olduu Güneydou Anadolu Bölgesindeki baz giriimciler, bu potansiyeli deerlendirmek için Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteinden faydalanyor.

Bu giriimcilerden biri olan Diyarbakrn Silvan ilçesinde yaayan 30 yandaki Eyyüp Kan, TKDKnin sunduu yüzde 65 hibe desteinden faydalanarak, kullanlmayan tarlasna 4 milyon lira kaynakla güne enerjisi tesisi kurdu. 4 aydr faaliyet yürütülen tesiste yllk ortalama 3 milyon 600 bin kilovatsaat enerji üretimi gerçekletirilecek.

Genç giriimci Kan, yapt açklamada, böyle bir projeyi yllar önce hayata geçirmek istediini ancak finans sknts yaadn belirtti.

TKDKye sunduu projesinin kabul edilmesiyle yüzde 65 hibe destei aldn anlatan Kan, 4 milyon liralk yatrm bu destekle uyguladn kaydetti.

Kan, 4 aydr üretim yaptklarn bildirerek, Dier yatrmclara da TKDKnin sunduu projelerden faydalanmalarn tavsiye ediyoruz. dedi.

Devlet bütün bu i imkanlarn giriimciler için sunuyor. nallah bundan sonra Diyarbakrda çok sayda güne tarlas göreceiz. diyen Kan, hedeflerinin, tesisin kapasitesini artrmak olduunu ifade etti.

- Talk arazilerde kuruluyor

TKDK l Koordinatörü Hikmet Güne de tarm üretimine elverili olmayan talk arazilerde güne tarlas kurulmasna izin verildiini söyledi.

Tarm ve Orman Bakanlnca 2019 ylnda yeni çaryla Türkiyede 42 il için 1,5 milyar lira kaynak ayrldn, bu iller arasnda Diyarbakrn da bulunduunu dile getiren Güne, üreticileri bu kaynaktan yararlanarak, bölgede enerji yatrm yapmaya davet etti.

- Farkndalk oluturduk

Güne, Silvan ilçesinde 4 yenilenebilir enerji projesi var. Kapasiteleri 500er kilovat. Bu projelerden ikisini destekledik. Desteklediimiz projelerin yatrm tutarlar 4 milyon lira, saladmz hibe ise 2 milyon lira. Verdiimiz destekle farkndalk oluturduk. Önümüzdeki çar döneminde de bu yatrmlar desteklemeye devam edeceiz. Güneten enerji elde etmeyi yaygnlatracaz ve yenilenebilir enerji projelerinin Diyarbakrda yaygnlamasn salayacaz. diye konutu.

Giriimcileri TKDKnin hibelerinden faydalanmaya davet eden Güne, Diyarbakrda kullanlmayan tarlalarn güne enerjisi tesisleriyle deerlendirileceini belirtti.

Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümü Doktor Öretim Üyesi Bilal Gümü ise Güneydou Anadolu Bölgesinin güne enerjisi açsndan oldukça zengin olduunu belirterek, bu sebeple son dönemde devletin tevikiyle kurulan tesis saysnda art salandn söyledi.

Güne nlarn elektrik enerjisine çeviren tesis saysndaki artn, Türkiyenin elektrik enerjisi hanesine de önemli katk saladna deinen Gümü, bu sayede ilerleyen süreçte ithalatn da azalacan aktard.

Türkiyede güne enerjisi santrallerinin kurulumu son yllarda oldukça hzl ekilde artmaya balad. diyen Gümü, 2018 yl sonu itibaryla Türkiyenin toplam enerji üretiminin yüzde 6snn güne enerjisi santrallerinden salandn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git