"Yenilenebilir enerji yatırımları devam edecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yenilenebilir enerjide yeni yatırımların devam edeceğini belirtti.

Haberler 09.08.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlar (YEKA) ihaleleri ile bir taraftan yerli kaynaklara yönelirken, bir taraftan da yerli teknolojileri artrmay amaçladklarn belirterek, Daha önce rüzgarda kule ve kanat gibi baz yerli ekipmanlar yaparken asl jeneratörün üretildii aksam Türkiyede yapabilir hale geldik. Dünya markas bir üretici zmir Aliaada fabrikay kuracak. Ancak bunlar yetmez. Yenilenebilir enerjide yeni yatrmlarmz ve ihaleler sürecek. dedi.

Dönmez, A Haber Televizyonunda katld canl yaynda, geçen iki ylda hem güne enerjisinde hem rüzgarda iki büyük YEKA ihalesi gerçekletirdiklerini hatrlatarak, güne enerjisi potansiyelinin çok yüksek olduu Konyann Karapnar ilçesinde 1,4 milyar dolar yatrm yaplacan aktard.

YÜZDE 65 ORANINDA

Söz konusu ihaleyi bin megavat için yaptklarn ve yüzde 65 orannda yerlilik art ile bir taraftan yerli kaynaklara yönelirken, bir taraftan da yerli teknolojileri artrmay amaçladklarn vurgulayan Bakan Dönmez, Türkiyede enerji alannda büyük bir pazarn bulunduunu ve sanayicilerin bu durumun farknda olduunu kaydetti.

Dönmez, öyle devam eti:

Biz büyük yatrmclara öyle dedik: Türkiyeye yatrm yapn, zarar etmeyeceksiniz, kar edeceksiniz. Sadece Türkiyedeki frsatlar düünerek de gelmeyin, komu ülkelerde ve bölge ülkelerinde ciddi bir pazara hitap edeceksiniz, nitekim onlar da hakikaten dünya çapnda en iyi üreticiler, bu YEKA yarmalarna girdi. çok iyi fiyatlarla bu ihaleleri günete yapm olduk. Benzer bir bin megavat da rüzgar santralleri için gerçekletridik. Orada da benzer rekabet yaand. Daha önce rüzgarda kule ve kanat gibi baz yerli ekipmanlar yaparken asl jeneratörün üretildii aksam Türkiyede yapabilir hale geldik. Dünya markas bir üretici de bir yatrm yapyor onlar da zmir Aliaada fabrikay kuracaklar. Ancak bunlar yetmez. Yenilenebilir enerjide yeni yatrmlar ve ihaleler sürecek.

ÜçÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL TRAKYADA

Rüzgarda 1,200 megavatlk deniz üstü (off-shore) santrali için de sürecin baladn hatrlatan Dönmez, Deniz üstünde rüzgarn kapasitesi çok daha yüksek. Burada Ekim aynda teklifleri alacaz. Yer konusunda ise Marmara ve Egenin kuzeyi en verimli bölgeler olarak öne çkyor. ifadelerini kulland.

Bakan Dönmez, nükleer enerjide de üçüncü santral için yer tespit çalmalarnda sona yaklaldn belirterek, Tabii bu konuda çok sayda kriter söz konusu, hepsini tek tek inceliyoruz. Ancak elektrik ihtiyacnn fazla olduu sanayi bölgelerine yaknl dikkate alndnda, üçüncü nükleer santrali Trakyada düünüyoruz, burda çinlilerle ilerleyeceiz. diye konutu.

ENERJ VERMLL

Enerji verimliliinin önemine de deinen Bakan Dönmez, Verimlilik konusunda 2023 ylna kadar 10 milyar dolar yatrm yapabilirsek, bunun 2033 ylna kadar salayaca tasarruf 30 milyar dolar bulur. Yani bu alanda bir koyarak üç almak mümkün deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Dönmez, maden sektörünün istenilen düzeyde olmadn, özellikle bor madenini ileyip bata savunma sanayi olmak üzere tüm ekonomiye kazandrmak için çaltklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git