Yenilenebilir enerjinin sağladığı istihdam 11,5 milyona ulaştı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın raporuna göre, 2019 sonu itibarıyla sektör dünyada 11,5 milyon kişiye iş kapısı oldu

Haberler 30.09.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada yenilenebilir enerji sektörü sayesinde salanan istihdam geçen yl sonu itibaryla 11,5 milyona ularken, bunun yüzde 33ünü oluturan güne enerjisi lider sektör oldu.

Uluslararas Yenilenebilir Enerji Ajansnn (IRENA) Yenilenebilir Enerji ve stihdam - Yllk Deerlendirme Raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji sektöründe istihdam 2012den bu yana sürekli olarak büyüme gösterdi.

Bu kapsamda, 2012de yaklak 7,3 milyon kii yenilenebilir enerji sektöründe çalrken, bu rakam 2018de 11 milyona, geçen yl sonu itibaryla ise 11,5 milyona yükseldi. Böylece, geçen yl dünyada yenilenebilir enerji sektöründe 500 bin kii daha ie balad. Bu artn yüzde 63ü ise Asya ülkelerinde gerçekleti.

çin, yenilenebilir enerji sektöründe yaklak 4,4 milyon istihdamla ilk srada yer alrken, Brezilya 1,1 milyon, Hindistan 824 bin ve ABD 756 bin kiiye i salayarak sektörün lider ülkeleri arasnda yer ald.

GÜNETE çN, BYOENERJDE BREZLYA STHDAM LDER

Güne enerjisi, toplam istihdamn 3,8 milyonunu oluturarak yenilenebilir enerji sektöründe ilk srada yer ald. çin 2,2 milyon ile güne enerjisinde en fazla istihdam oluturan ülke olurken, Japonya, ABD, Hindistan ve Banglade bu ülkeyi takip etti.

Güne enerjisini 3,6 milyon istihdamla biyoenerji sektörü izlerken, Brezilya, Endonezya, ABD, Kolombiya ve Tayland bu sektörde en fazla istihdam salayan ilk 5 ülke olarak öne çkt.

TÜRKYE, HDROELEKTRK STHDAMINDA LK 10DA

Hidroelektrikte, dünyada 2 milyon kiiye istihdam yaratlrken, çin, Hindistan ve Brezilya bu alandaki istihdamn yüzde 59unu salad.

Türkiye, hidroelektrik enerji sektöründe oluturduu yaklak 40 bin istihdamla (yüzde 2), bu alanda en fazla i yaratan 8inci ülke oldu.

Küresel rüzgar enerjisi sektörü 1,2 milyon kiiye i kaps olurken, çin bu istihdamn yüzde 44ünü tek bana salad. çini Almanya, ABD, Hindistan ve Birleik Krallk izledi. Toplamda 11,5 milyona ulaan yenilenebilir enerji istihdamnn kalan yaklak 900 bini jeotermal enerji, stma ve soutma gibi çeitli sektörler tarafndan saland.

Öte yandan, küresel yenilenebilir enerji sektöründe çalanlarn yüzde 32sini kadnlar oluturdu.

KOVD-19 DÖNEMNDE DORU POLTKALAR, STHDAM ARTIINI DEVAM ETTREBLR

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, rapora ilikin yapt deerlendirmede, yenilenebilir enerjinin gelimi ve gelimekte olan ülkelerin enerji pazarnda istihdam oluturduunu belirterek, Yenilenebilir enerji teknolojilerini benimsemek, ayn zamanda yerel geliri de artryor. Günümüzde, yenilenebilir enerjinin ölçeklendirilmesine liderlik eden ülke says birkaç adetle snrl olsa da tüm ülkeler yenilenebilir enerji potansiyelini hayata geçirebilir, sanayi sektörünün gelimesi ve yerel kapasitenin artrlmas için adm atabilir. ifadelerini kulland.

Dünyann yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele ettii bu dönemde çevre, ekonomi ve insan sal ilikisinin daha iç içe geçtiini aktaran La Camera, unlar kaydetti:

Temiz, sürdürülebilir enerji tedarii, salkl ve düük karbonlu istihdam oluturulmas toplumlarmzn karbonsuz dönüümü için kritik önem arz ediyor. Yenilenebilir enerji bu salk ve ekonomik kriz döneminde, maliyet etkinliini ve direncini de kantlam oldu. Geçen yl dünyada yenilenebilir enerji istihdam 11,5 milyona ulat. Ülkeler bu dönemde enerji dönüümüne odaklanrsa, bu alanda daha fazla fayda salanabilir. IRENAnn Kovid-19 sonras tahminlerine göre, küresel yenilenebilir enerji sektöründe gelecek 3 ylda 5,5 milyon yeni istihdam salanabilir ve sektördeki toplam istihdam 2030da 30 milyona ulaabilir.

Ana Sayfaya Git