Yer altı kaynakları araştırılıyor

Yer altı kaynakları bakımından zengin yapıya sahip olduğu değerlendirilen Hakkari'de, maden yatakları ile çıkarılan madenlerin potansiyelinin detaylı araştırılması için çalışma başlatıldı.

Haberler 24.05.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkari Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüünce ketin farkl noktalarndaki maden yataklar ile mevcut madenlerin potansiyelinin detayl aratrlmas ve çkarlan madenlerden daha fazla katma deer elde etmek için Maden Zenginletirmesine Yönelik Altyap nceleme Fizibilite Projesi hazrland.

Proje kapsamnda kente gelen Türkiye Kurun, çinko çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ile stanbul Üniversitesi Cerrahpaa Jeoloji Mühendislii Bölümü Maden Yataklar Jeokimya Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Hanilçi, Üzümcü köyü yaknnda bulunan özel irkete ait maden tesisini inceledi.

zabe tesisi yaplmas gerekiyor

Hakkari Valisi dris Akbyk, kentin maden yataklar bakmndan zengin bir yapya sahip olduunu söyledi.

Kentte bir maden firmasnn faaliyet gösterdiini anlatan Akbyk, öyle konutu:

Buradan çkarlan madenler rana ihraç ediliyor. randa ilendikten sonra ülkemize satlyor. Burada çkarlan ham maddeyi ucuza satyoruz. Hem ülkemize art deer ve maddi kazanç salamas açsndan hem de Hakkarinin ekonomisine katk salamas ve isizlii azaltmas açsndan burada çkan madenler için Türkiyede bulunmayan izabe tesisi yaplmas gerekiyor. Bu anlamda gerek özel sektör gerekse de kamu kurumlaryla görümeler yapyoruz. Bu alanda çeitli üniversitelerden hocalarmz alanda aratrmalar yapyor.

Prof. Dr. Öztürk ise Hakkari bölgesinin Türkiyede kurun ve çinko üretiminde ayr bir yeri olduunu söyledi.

Kayseri, Konya ve Adanada da kurun ve çinko maden yataklarnn bulunduunu belirten Öztürk, Türkiyede bugün yaklak 900 bin ton çinko üretimi var. Bunun 100 bin tonu buradan çkyor. Demek ki her 9 ton çinkonun 1 tonu Hakkariden çkyor. Bu bölgedeki madenler dier bölgelerdekine göre daha büyük gözüküyor. Bunlarn devamllklar çok daha uzun. Buradan rnaka kadar yaklak 110 kilometre atlaya atlaya devam eden yataklar görüyoruz. ifadesini kulland.

Buray 15 yldr aratryoruz

Bu cevherleri bu bölgede kurulacak bir izabe tesisinde ileyip metal haline dönütürebilir miyiz, tabii ki bu mümkün. diyen Öztürk, u deerlendirmelerde bulundu:

Ne var, ne kadar var, bunu belirleyeceiz. Bunlarn hepsinin cevher özelliini sondajlarla net olarak saptayp özelliklerini, ekonomikliini saptayp burada buna göre fabrika kurmamz lazm. Bu bölgedeki cevherleri biz uluslararas camiada tanttk. Buray 15 yldr aratryoruz. Eylül aynda burada bir çaltay düzenleyeceiz. Hep beraber burann fotorafn Türkiyeye, toplumumuza yaymak istiyoruz. çok özel bir bölge buras. Yüksek dalarda prl prl atmosferde kefedilmeyi bekleyen bir corafya var. Zap Suyu kenarnda buradaki irketin kurduu laboratuvar var. Kurun, çinkonun ölçümlerini yapyorlar. Bu, buras için bir hayaldir aslnda. Buradaki madenlerin ve madenciliin son durumu ile ilgili tespitlerimizi raporlayacaz.

Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Murat Koca da projenin fizibiliteye yönelik olduunu bildirerek, Buradaki tesisleri, ocaklarn teknolojik altyapsn inceleyeceiz. Buradaki potansiyeli tespit edip, mevcut potansiyelin böyle bir tesisin kurulmasna ihtiyaç duyup duymadn bilimsel verilerle ortaya koymay amaçlyoruz. Bu anlamda MTAy da harekete geçirmek istiyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git