Yer fıstığı çiftçiye gelir, mevsimlik işçiye umut oldu

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 3 bin dönüm arazisinden 2 bin dönümüne alternatif ürün olarak ektiği yer fıstığından 250 ton rekolte alan Mehmet Çağlan, diğer çiftçilere örnek oldu

Haberler 25.11.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi ilçesinde bir üreticinin alternatif ürün olarak ektii yer fst çiftçiye gelir, mevsimlik içiye umut oldu.

lçenin Bostanc köyünde çiftçiler genellikle pamuk, msr, buday, arpa gibi ürünlerin üretimini tercih ederken, 5 yl önce üretici Mehmet çalan (38) tavsiye üzerine 2 bin dönüm arazisinde alternatif ürün olarak yer fst yetitirmeye karar verdi.

çalann 250 ton rekolte ald bu üretim dier çiftçilere de örnek oldu.

Üretime balayan çiftçilere kazanç salayan yer fst, mevsimlik olarak çalmak için baka bölgelere gitmek yerine memleketinde hasat yapma imkan onlarca içiye de umut oldu.

çalann hedefi devlet destei ile yer fst ileme ve paketleme tesisi kurarak istihdam artrmak.

FABRKA AçMAYI DÜÜNÜYORUZ

çalan tavsiye üzerine balad yer fst üretiminden ciddi verim elde ettiini söyledi.

Bir dönüme 14 kilogram tohum attklarn ifade eden çalan, hasat için gerekli ekipman da Adanadan temin ettiklerini belirtti.

çalan, hasat döneminde 5-6 ay içi çaltrdklarn dile getirerek, Ekipman ile içilerin yapt ii daha ucuza mal edebiliriz. Ancak üretimle bu bölgenin insanna katkmz olsun istiyoruz. Bu nedenle daha maliyetli olsa bile 5-6 ay boyunca yaklak 100 içi çaltryoruz. dedi.

Yer fstnn pazarnn geni olmadn bu nedenle ürünü Osmaniyeye gönderdiklerini belirten çalan, terör saldrlar sonucu azalan verimin tesis edilen huzur ortam ile arttna iaret etti.

çalan, huzurlu bir ortamda güvenle üretim yaptklarn anlatarak, Devletin pamuk gibi yer fstna da destek vermesini bekliyoruz. Devlet destek verirse burada fabrika açmay düünüyoruz. Fabrikada yer fstn kavurup, paketleyeceiz ve burada ciddi bir istihdam oluacak. diye konutu.

Köyde yer fst üretimi yapan Haim Güven de hem gelir elde ettiini hem de hasatta günde 50 içi çaltrdn dile getirdi.

Destek verilmesi halinde fabrika kurmak istediklerini ifade eden Güven, bu sayede mevsimlik içilerin memleketinde sürekli gelir elde etme imkan bulacan belirtti.

çLER MEMNUN

Yer fst hasadnda çalan içilerden Leyla Gülcin, 11 çocuk annesi olduunu, 2 çocuunun okula gittiini, 2 çocuunun ise Karamanda bir fabrikada çaltn aktard.

Gülcin, fabrika kurulmas halinde ailece memleketlerinde çalma imkan bulacaklarn, baka illere gitmek zorunda kalmayacaklarn anlatt.

Nazl Kocakaplan ise sabah 08.00den 17.00ya kadar tarlada biçerdöverden kalan yer fstklarn topladklarn belirtti.

Topladklar yer fstklarnn kilosunu 2 liradan tarla sahibine sattklarn dile getiren Kocakaplan, günlük 40-50 kilogram yer fst topladklarn kaydetti.

Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Bekir Klç, örnek çiftçilerin en büyük özelliinin, tarmsal alanda yeniliklerin sahaya yansmasnda lokomotif görevi üstlenmeleri olduunu söyledi.

Önder çiftçimiz bölgede ilk kez denenmi ve ürün çeitlii anlamnda önemsediimiz yer fst ekmitir. rnakn Zap ve GAP havzalarnda bulunmas ürün çeitliliini de beraberinde getirmektedir. diyen Klç, bölgede yeni yer almaya balayan yer fstnn üretiminin 10 bin dekar olduunu belirtti.

Klç, Dicle Nehri kenarndaki havzann nispeten toprak yapsnn da bu ürünün yetimesine olanak saladna dikkati çekerek, yer fstnn umut veren bir ürün olduunu kaydetti.

3-5 yl içerisinde 10 bin dönüm ekim alannn 50-60 bine çkacan düündüklerini dile getiren Klç, çiftçiler için yer fstnn karl bir ürün olduunu vurgulad.

Klç, öyle konutu:

Yer fstnn yeil aksam hayvanclkta yem olarak da kullanlyor. çok iyi bir yem bitkisi olmas açsndan da bölgenin hayvancl için yer fst önem arz ediyor. Bu bölgeye uygun olan bu ürünün bu bölgeye yerlemesi için elimizden geleni yapyoruz. Vatandamzn ürettii üründe kar etmesini istiyoruz. Yer fst üretimi ülkemizde en fazla çukurova bölgesinde, Osmaniyede ve Adanada var. Ama son zamanlarda bu potansiyeli rnakta da görüyoruz. leride onlar kadar olmasak bile çok ciddi bir üretimle Türkiyede yer edineceimize inanyorum.

Yer fstnn bakanlkça desteklenen bir ürün olmadn anlatan Klç, üreticilere mazot ve gübre destei salandn aktard.

Ürünün destek alabilmesi için ilenmesi gerektiine iaret eden Klç, üreticilerin krsal kalknma yatrmlar için müracaat etmeleri halinde ileme ve paketleme tesisi için projelerine yüzde 50 hibe destei verdiklerini kaydetti.

Klç, Bu projeyi ilimizde önemli görüyoruz. Böyle bir yatrmn olmasn diliyoruz ki; bu ürün bu bölgeye yerlesin ve yetisin. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git