Yerel para birimleriyle

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği bu dönemde, küresel finans dengelerinde görülebilecek değişiklikleri, yaşanabilecek istikrarsızlıkları göz önüne alarak, yerel para birimleri üzerinden ticarete daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun için biz kamu olarak gerekli çalışmaları yapacağız ancak özel sektörden de destek bekliyoruz" dedi.

Haberler 10.05.2020 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, Ticaret Bakan Pekcan bakanlndaki 13üncü stiare Kurulu Toplants, videokonferans ile yapld. Konferansa Bakan Pekcann yan sra Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Bakan smail Gülle, D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) Bakan Nail Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu, Türkiye Esnaf ve Sanatkrlar Konfederasyonu (TESK) Bakan Bendevi Palandöken, Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Bakan Abdurrahman Kaan, Türk Sanayicileri ve nsanlar Dernei (TÜSAD) Bakan Simone Kaslowski, Türkiye Müteahhitler Birlii (TMB) Bakan Mithat Yenigün ve Uluslararas Yatrmclar Dernei (YASED) Bakan Ayem Sargn katld.

Pekcan, burada yapt konumada, tüm dünyay olduu gibi Türkiyeyi de etkileyen Covid-19 pandemisinin ticaret üzerindeki olumsuz etkisinden Türk i insannn dinamizmi ve i azmi ile çok hzl ivmelenme ile çkacaklarna inandklarn söyledi.

BR ARAYA GELMEMZ LAZIM

Belli bal Asya ülkeleri ve çinin toparlanma sürecine girdiine iaret eden Bakan Pekcan, Belki ihracatmz öncelikle bu bölgelere kaydrabiliriz. Bu ülkeler u anda normal aktivitelerine devam ediyorlar. Bütün ülkeler içlerine kapandklar bir süreçten geçiyorlar. Dolaysyla muhataplarmzla temaslarmzda her seviyede, her zamankinden daha sk bir ekilde bir araya gelmemiz lazm. Onlarla sürekli irtibat halinde olup, bu pazarlardaki yerimizi salamlatrmal, çözüm odakl çalarak ortak yaklamlar ve süreçler gelitirmeliyiz. Taleplerin ötelendii bir süreçten geçiyoruz. Bütün dünyada insanlarn eve kapandklarnda nasl bir tatil özlemi varsa, insanlarn normale dönme özlemi de var. Tabi bu süreçten mali yaplar ve üretim fonksiyonlar bozulmayan irketler çok daha hzl bir ekilde ayaa kalacak, oluacak talebe çok daha hzl dönü yapacaklar dedi.

YEN FIRSAT VE TALEPLER TCARETE DÖNÜECEK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan Ekonomik stikrar Kalkan Paketi ile firmalarn, iletmelerin ve esnafn bu süreçten en az hasarla çkmas yönünde önemli tedbirler alndna dikkat çeken Pekcan, Umuyoruz ki dünyadaki toparlanma ile Türkiyenin daha hzl bir toparlanma sürecine girerek yeni frsat ve talepleri ticarete dönütürme imkan olacak. D ticaretimizdeki toparlanmann gücünü ve hzn artrmak için de yurt dndaki yeni dinamikleri, frsatlar iyi deerlendirmek ve bunlar iyi takip etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede pazar ve ürün çeitlendirmesine de gitmemiz gerekecek diye konutu.

STKLARIN YANINDAYIZ

lerleyen dönemde Türkiye için önemli bir hedefin de Gümrük Birlii Anlamasnn güncellenmesi olduunu belirten Pekcan, öyle konutu:

Koronavirüs ile Avrupada krlganlklar çok ciddi ekilde hissedilmeye baland. Avrupa Birlii ekonomik anlamda yeni açlmlar yapma gereini duyacak. Belki yatrmlarda, üretimde biraz daha içe dönecekler ancak tedarik zincirlerinde alternatif arayna ve mümkün olduu kadar da güvenilir, öngörülebilir, yakn tedarikçileri tercih etme eiliminde olacaklar. Temmuz aynda Almanyann dönem bakanl balayacak. Normalleme faaliyetlerinden biri de Gümrük Birliinin güncellemesi süreci ile ilgili çalmalarmza devam etmek ve müzakere sürecini resmen balatmak olacak. Bu süreçte STKlarmzn söz konusu sürece aktif katlmlar, muhataplarn bu sürece dahil etmeleri ve Türkiyenin yannda yer almalarn temin etmeleri bizlerin önünü açacak ve çok yardmc olacak. Biz bakanlk olarak STKlarmzn yannzdayz. Her türlü desteimizle çabamzla ve dier bakanlklarla ilikilerde mümkün olan ölçüde taleplerinizin takipçisi oluyoruz.

Temassz ticaret uygulamasna deinen Pekcan, bu dönemin demir yolunun etkin kullanm için bir açlm süreci olduunu, yeni model lojistik alternatiflerinin çallmas ve nakliyelerin ucuzlamas için çalmalar yürütülmesi gerektiini söyledi.

YEREL PARA LE TCARETE AIRLIK VERLMEL

Bakan Pekcan, üzerinde hassasiyetle durduklar konulardan birinin de yerel para birimleri ile ticaretin önünü açmak olduunu belirterek, Merkez bankalarnn parasal genilemeye gittii bu dönemde, küresel finans dengelerinde görülebilecek deiiklikleri, yaanabilecek istikrarszlklar göz önüne alarak yerel para birimleri üzerinden ticarete daha fazla arlk vermemiz gerekiyor. Bunun için biz kamu olarak gerekli çalmalar yapacaz ancak özel sektör olarak sizlerden de destek bekliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git