Yerli domatesin zorlu testleri!

Şanlıurfa'da, ürün verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla faaliyet yürüten GAPTAEM yeni yerli domates çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yürütüyor

Haberler 11.06.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfadaki GAP Tarmsal Aratrmalar Enstitüsünde (GAPTAEM), yerli domatesler scaa ve hastalklara kar zorlu testlerden geçirilerek slah ediliyor.

Bölgede yetitirilen birçok bitki çeidi üzerinde çalmalar yürüten GAPTAEM mühendisleri, Milli Tarm Projesi kapsamnda yerli ve milli çeitleri gelitirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Bölgede yetitirilen 20 domatesin genotipini toplayan mühendisler, bu çeitleri tarla ve laboratuvar ortamnda scaklk, tuzluluk ve hastalk testlerinden geçiriyor.

Bu zorlu testler sonrasnda slah edilerek verimi, kalitesi ve dayankll arttrlacak yeni domates çeitleri üreticilerin kullanmna sunulacak.

LABORATUVAR ORTAMINDA BTKLERE HASTALIK VEREREK TEST EDYORUZ

GAPTAEM Müdürü brahim Hail çetiner, bölgenin hava koullarnn ve hastalklarn sebze bitkilerinin üzerinde etkili olduunu söyledi.

Üreticilere kaliteli ve verimli domates çeitleri sunmak amacyla çalmalar yürüttüklerini anlatan çetiner, Kilis, Adana, Mardin ve anlurfada üreticilerin tercih ettii yerli domates çeitlerinden 20 tanesini toplayarak baz testlere tabi tuttuklarn ifade etti.

çetiner, bitkilerin önce tarlada scaklk ve tuzlulua kar dayanklln ölçtüklerini belirterek, öyle dedi:

Kurak ve tuzluluk testinden geçen, dayankl çkan yerel çeitlerimizden hangilerinin hastala da dayankl olduunu belirlemek için bunlar da laboratuvar ortamnda bitkilere hastalk vererek test ediyoruz. Burada yine yerli tohumlarn yannda ticari amaçl kullanlan iki domates çeidini de yerli çeitlerimizle birlikte hastala kar yartryoruz. Amacmz hastalklara, zararllara, scakla ve tuzlulua kar dayankl yerli domates çeitlerinden yeni çeitler elde edip, tescil ederek çiftçilerimizin hizmetine, tarma ve ülke ekonomisine katk sunmak.

HASTALIKLARA DAYANIKSIZ OLANLAR KURUYOR

Bitki Sal Bölümü Fitopatoloji Birimi Sorumlusu Sebze Hastalklar Uzman Dr. Ayin Bilgili de domates çeitlerinde en fazla mantar hastalklarndan kaynakl kök ve kök boaz çürüklüünün olutuunu belirtti.

Tarladaki bitkilere bulaan hastalklar laboratuvar ortamnda izole ettiklerini ve bu hastalklar domates çeitleri üzerinde teste tabi tuttuklarn aktaran Bilgili, bu testler sayesinde bitkinin dayanklln belirlediklerini söyledi.

Bilgili, yaplan testler sonunda hastalklara dayanksz olan bitkinin kuruduunu belirterek, Bütün bu hastalklara, scakla ve tuzlulua direnç gösteren verimi yüksek olan yerli çeitleri slah çalmasnn ardndan tescile gönderiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git