"Yerli otomobil 3. seviyeye hazır otonom araç olacak"

Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Gürcan Karakaş, "2022'nin ortasında dış dünyadaki araçlar yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığında biz de elektrikli aracımızı piyasaya sürmeye başlayacağız. Ve buradaki araç 3'üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak." dedi.

Haberler 15.03.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karaka, stanbul Büyükehir Belediyesi ev sahipliinde Yenikap Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekletirilen Uluslararas Dünya Akll ehirler Kongresi kapsamnda düzenlenen panelde yapt konumada, yerli otomobil üretimi konusunda kendisine zamanlamann doru olup olmad, frsatlarn bulunup bulunmadn ve bu iin nasl yaplaca gibi sorularn sklkla yöneltildiini dile getirdi.

Yerli otomobil için potansiyel bir pazar bulunduunu aktaran Karaka, Evet bir frsat var çünkü otomotiv sektörü bir dönüümün içerisinde. Dolaysyla bizim bu zaman iyi deerlendirmemiz lazm. kincisi bir pazar var m? Evet var, hatta otomobilden daha fazlas için bir pazar var. Zaten bizim yola çk noktamzda biz hep ayn ifadeyi kullanyoruz. Biz otomobilden daha fazlasn yapmak üzere yola çktk diyoruz. ifadelerini kulland.

- ELEKTRKL ARAçLAR çTEN YANMALI ARAçLARIN YERNE GEçECEK

Dünyadaki mega trendleri 3 boyutta ele aldklarn belirten Karaka, Bunun birincisi teknoloji boyutu, ikincisi sosyal boyutu, üçüncüsü de son zamanlarda daha fazla ortaya çktn gördüümüz kanun yapclarn ald pozisyonlarla gelien baz trendler var. Önce teknolojiden balayalm. Batarya teknolojisindeki gelimelerle elektrikli araçlarn gerek menzili gerekse verimlilii hzla artyor ve bu nedenle içten yanmal araçlarn çok hzl bir ekilde yerine geçerek onlar hayattan silecekler. kincisi sensör teknolojisindeki, yapay zekadaki gelimelerle kendi kendine gidebilen araçlar artk mümkün. Bunu tasarlayabiliyor, görebiliyor ve planlayabiliyoruz. dedi.

Karaka, yakn gelecekte dijitallemeyle beraber otomobillerin her bir parçasnn tamamyla balantl olacana dikkati çekti.

Sosyal açdan bakldnda çok bariz ekilde paylam ekonomisinin yükselite olduunu dile getiren Karaka, Otomobil burada daha ziyade araç kiralama ve paylam olarak kendisini gösteriyor. Dolaysyla özellikle akll ehircilikte bu tür çözümler önem kazanacak. Metropolleme deyince Türkiye dünya ortalamasnn üzerinde hzl bir ekilde ehirleiyor. Akll evler, akll binalar ve akll ehirler ayn zamanda kanun yapclarla beraber oyunun kurallarn yeniden belirliyorlar. diye konutu.

- 2022 YILINI ÜRÜN LANSMANINI YAPACAIMIZ YIL OLARAK BELRLEDK

Mehmet Gürcan Karaka, otomotiv pazarnn büyümeye devam ettiini, ancak sektörün dijital dönüüme kesinlikle ayak uydurmas gerektiini söyledi.

Dünya genelinde elektrikli ve otonom araçlarda büyük gelecek görüldüünü ve bu alanlar için çok büyük bütçeler ayrldn vurgulayan Karaka, 2022den itibaren piyasaya tamamyla elektrikli araç tabir ettiimiz yani doutan elektrikli olarak tasarlanarak girecek araçlarn says artyor. Biz bu nedenle 2022 yln irketimizin ürününün lansmann yapaca yl olarak belirledik. dedi.

TOGG olarak öncelikli olarak 2 hedefle yola çktklarn anlatan Karaka, öyle devam etti:

Birincisi Türkiyenin teknolojisine ve markasna sahip olduu küresel alanda rekabet edebilecek elektrikli arac üretmek. kincisi yeni dünyada dönüüm içerisinde aktif bir rol oynayarak Türkiyenin modern mobilite eko-sistemini kurmak üzere yola çktk. Biz proje planmza baktmz zaman bu 15 yllk bir projedir. Ülkemizde belki çok fazla alk deiliz bu tür uzun süreli projelere ama bunlar uzun soluklu projelerdir. Cumhurbakanmzn kuvvetli desteiyle 5 özel sektör temsilcimiz, babayiitler bir araya geldiler ve Türkiyenin otomobil giriim grubunu oluturdular. Daha sonra tamamyla profesyonel olarak bir ekip oluturuldu ve dünyadaki en iyi örnekleri hatta kötü örnekleri inceledik. Ve bunun sonucunda 48 aylk bir ürün gelitirme süreci ortaya çkt. Ve biz bunu saat gibi tkr tkr iliyoruz u anda.

- SÜRDÜRÜLEBLR BR BAARI çN HRACAT YAPACAIZ

Karaka, Türkiyenin küresel anlamda rekabet edebilecek bir marka oluturmay hedeflediini belirterek, unlar kaydetti:

Ve geldiimiz noktada aracn üzerindeki teknik detaylar birebir, ki 900 bine yakn özellik var, bunlar belirliyoruz, tanmladk hatta. Ve 2022nin ortasnda d dünyadaki araçlar yava yava piyasaya girmeye baladnda biz de elektrikli aracmz piyasaya sürmeye balayacaz. Ve buradaki araç 3üncü seviyeye hazr otonom bir araç olacak. Ve bir tane yetmez diyerek bir portföy oluturmamz lazm dedik, seçim basketine girebilmemiz için hedef kitlelerimize göre yeni modeller üzerinden de çalmamz lazm. Ve tabii ki sürdürülebilir bir baar için ihracat yapacaz. Bu nedenle zaten küresel anlamda rekabet edebilen bir markadan bahsediyoruz.

Ana Sayfaya Git